Продължете към съдържанието

Художникът Дамян Дамянов с Националната награда „Константин Константинов“ и изложба по време на Пролетния базар на книгата

Художникът Дамян Дамянов, който стои зад прекрасните български корици на Фредрик Бакман, на „Сол при солта” от Рута Сепетис, на новите издания на „Пилето” от Уилям Уортън и „Аскетика” от Никос Казандзакис, както и на още безброй други, лесно разпознаваеми визии по щандовете в книжарниците, бе отличен с престижна награда! Преди два дни Дамянов спечели Националната награда за принос в детското книгоиздаване „Константин Константинов” в категория „Илюстрация” за луксозните цветни издания на „Любими коледни истории от Джани Родари” и „Джелсомино в Страната на лъжците” отново от италианския майстор на детски истории!
Освен че в момента работи върху кориците на предстоящи хитови заглавия на ИК „Сиела” – като втори том на „Мъртвите сибирски полета” от Виктор фон Фалк и „Татко” от Уилям Уортън, Дамянов готви изложба по типографския си проект „Под езика”, който стартира още през 2016 г. във фейсбук. Сега почитателите на Дамянов и любителите на типографското изкуство ще имат възможността да видят всички негови 60 идеограми от проекта „Под езика” на едноименната изложба на художника, която е част от културната програма на Пролетния базар на книгата 2017 г. Тя ще се състои от 23 до 28 май в НДК. Официалното й откриване е насрочено за 24 май от 14:00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *