Продължете към съдържанието

Отворено писмо на Леон Панета към българския читател

Големият американски държавник Леон Панета – бивш директор на ЦРУ, министър на отбраната при президента Обама и ръководител на ключовата операция „Джеронимо”, при която е ликвидиран Осама бин Ладен – се обръща в отворено писмо към българските читатели на наскоро излязлата му автобиографична книга „Достойни битки”. Изданието, което постави началото на нова поредица на издателство „Сиела” – „Власт и отговорност”, разглежда различните измерения на лидерството в глобалния свят. Отвореното писмо се публикува за първи път. 
Мои български приятели,
Първо – искам да ви благодаря за интереса към книгата ми „Достойни битки”.
Тя е моят опит да разкажа не само за работата си с президента Обама и президента Клинтън или за моите години в Конгреса на САЩ. В тази книга се опитвам да обясня къде се корени моята лоялност към страната ми и да опиша своя опит на американец от първо поколение, син на имигранти, на когото е дадена изключителната възможност да оглави разузнаването и въоръжените сили на държавата, която са избрали моите родители. 
Живеем в трудни времена. Някои американски лидери, в това число и новият президент, поставят под въпрос мрежата от съюзи като НАТО, който запази мира от Втората световна война до днес. Аз вярвам, че тези съюзи правят всеки от нас по-силен, вярвам, че НАТО предпази Европа и САЩ през един рисков период, че България, като един горд член на този съюз, е заслужила да бъде сигурна, подкрепяна и защитавана. Ние години наред се подкрепяме един друг и ще продължаваме да го правим още много време. 
Политиката може да бъде непостоянна. Моят народ се люшка наляво в едни периоди и надясно в други. Понякога хората гледат на правителството като на враг, през други времена – като на спасител. Но семейството и приятелството – тези неща издържат. Когато четете книгата, ще видите, че моите родители са дошли от Италия да започнат един нов живот в Щатите, но ние никога не загубихме връзките си с Европа. Различията може от време на време да ни разделят, но те са нищо в сравнение с общото, което ни свързва. Съединените щати и Европа, Съединените щати и България сме приятели сега и завинаги. И борбата за приятелството е една борба, която си заслужава да се води. 
С най-горещи поздрави,
Леон Панета, 
8 декември, 2016, Монтерей, Калифорния, САЩ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *