Продължете към съдържанието

Николай Нинов разказа фотографските си сънища за Родопите в Кърджали

  •  „Повторени сънища. Фотописи от мистична България” представиха тази вечер  пред кърджалийската публика Издателство „Сиела”, вестник „Нов живот”, Народно читалище „Обединение 1913” и Регионална библиотека „Никола Вапцаров”

Тази вечер в малката уютна зала на читалище „Обединение 1913″ журналистът и писател Николай Нинов представи пред ценители нафотографията и красотата на Родопите, както и пред съмишленици, своята книга „Повторени сънища. Фотописи от мистична България“ на издателство „Сиела“. Организатори на събитието бяха издателството, вестник „Нов живот“, Народно читалище „Обединение 1913″ и Регионална библиотека „Н.Вапцаров“.
Nikolay Ninov v KardzhaliКнигата предлага уникални фотоси от изумителни места от всички краища на страната. Излезе само преди месец от издателство „Сиела”, но вече се нареди сред най-търсените книги и е предложена за второ издание.
Книгата е особено вълнуваща и за хората от Източните Родопи, които откриват, че шеметните панорами, зъбери, пещери, гробници, светилища и долмени, култови знаци са на крачка от нас.
Тези сакрални места, оцелели от хилядолетия край села и махали, сега са забравени от Бога и хората.
Авторът е много интересен с това, че е уловил прекрасни картини в своите фотографии от България и Кърджали, каза при представянето секретарят на читалището Камелия Чолакова. Има много различни хобита – бил е градинар, овощар, планинар, сега е и писател, отбеляза тя.
Лияна Фероли прочете своето есе, посветено на книгата „Едно пътуване, търсещо единството на дух и душа“. С фина поетика и аристократизъм Нинов говори за Родопа планина, не само за Източните Родопи, а въобще за природата. Той пише със сърцатост и най-вече за нейните обитатели, които са го запленили може би повече от елита на Франция, с които е разговарял в книгата си „Без папионка в нощта на Сезарите“, каза тя. Въввълнуващия си фотопис отбелязва, че говори с еднакво удоволствие и с пъдаря на селото, и с кмета и с всички обикновени хора, които го водят по вълнуващите обекти за снимки. По вълнуващ начин се опитва да се докосне до мистиката на траките, оставили следите си по тези земи.
Povtireni sanishta_v KardzhaliСпоред Радост Николаева, артистичен директор на Артдвижение „Кръг“е много хубаво, че един автор може да подбуди толкова голям интерес в днешно време – първите му снимки за изследването са събрали над 170 000 харесвания в интернет. Тя припомни, че това се случва когато за кой ли път в мрежата се реанимира есето „Защо напуснах България“ на Яна Добрева. След като Нинов написва своята книга сайтовете реагират бурно – какви хубави места има в България! Значи сме надминали националния нихилизъм. Трябва да открием тази България и да я видим, каза Николаева. Артдвижението препоръчва изследователя и експерт от Регионалния исторически музей Милен Камарев на Нинов да му препоръча местата, които да снима. 

Фотописите заедно с „101 отбивки“ – аналогична по съдържание, е повече от две седмици в топлистата на книжарница „Хеликон“, каза още Николаева.

Povtireni sanishta_Археологът Милен Камарев от Регионалния исторически музей обърна внимание и върху още една личност, помогнала за сътворяването на книгата на Нинов-съпругата му Лидия, с която обхождат заедно местата из красивата ни планина. Любовта на Николай Нинов към местното население очевидно си личи от описанията му на хора, обекти и Родопите, отбеляза археологът. Дори аз откривам лично за себе си у него нотка на нашите стари възрожденски писатели, носталгия към отминалото време, към едно величие, което засега поне изглежда безвъзвратно изчезнало. Нинов се разхожда из свещените обекти като прероден жрец, който търси изгубените спомени от посвещенията в тайнствата, в тайните на предишните си животи. Книгата не е просто фотопис, а е нещо повече от това. Различните мнения в книгата са предадени безпристрастно, отбеляза той.

Povtireni sanishta_v Kardzhali_

Авторът Николай Нинов отбеляза, че на премиери на негови книги досега са се случвали доста интересни неща – модни ревюта, шансони, а той е събирал автографи от присъстващите на светските събития. Днес обаче сценарият е по-друг, но много го харесвам, благодаря на Лили Деликирева и на зам.-главния редактор на „Нов живот“ Иванка Ламбева, която ми даде идеята за представянето в Кърджали.

Vestnik Nov zhivot saorganizator

За мен официалната премиера на книгата е тази в Кърджали, не тази в София. Идеята за нея се появи в Източни Родопи, близо до Кърджали, идеята за продължение също тук. Затова беше важна за мен тази среща с вас, каза Нинов. Тук има едни невероятно дивни и диви места и те ме накараха да тръгна по тези пътища, да се запаля и да сглобя в крайна сметка тази книга.

За светилищата у нас не се знае много, разкри Нинов, както и за всички обекти в Родопите. Затова целта ми беше да стигна до повече хора. Повече от тях да се вдигнат от другия край на страната и дойдат тук. Има една модерна вълна и виждам, че набира инерция – млади хора с бебета в раница ходят дори на места, които са труднодостъпни. Това страхотно ме впечатли. Тоест има една мода към пътешествията в България и тази книга яхва тази вълна, каза авторът. Той допълни, че ще продължи започнатото – с обмен на идеи с колеги, с нови предавания, само и само тази туристическа вълна да продължи не само в Родопите, но и в страната.

Наистина съм написал книгата си с много любов и уважение към хората от този край, защото тези пътуванията дори ме спасяват, благодаря и аз на книгата си, допълни той.
Nikolay Ninov v Kardzhali_Николай Нинов е роден е през 1955 г. в Червен бряг.
Завършил е френска филология във ВТУ „Кирил и Методий“. Работил е като главен редактор на сп. „Хай клуб“ и сп. Story, като заместник-главен редактор на в. „1000 дни“ и в. „Стандарт“, отговорен редактор на в. „Неделен Стандарт“ и на сп. BusinessWeek България.
Основател на журналистическата мрежа към Програма „Достъп до информация“. Носител на Годишната награда на Съюза на българските журналисти (1996).
Автор на няколко книги: публицистичната „Лихва за лятото” (1987), документалната „Девет мъжки драми” (1991), романа „Жиголо” (2000), а „Без папийонка в Нощта на Сезарите” (1994) е плод на срещите на Николай Нинов с артистичния елит на Париж, допълненото й издание излиза със заглавие „Френска връзка” през 2007 година.

Радка ПЕТКОВА

Източник: novjivot.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *