Продължете към съдържанието

Иван Михалев и Елина Цанкова, любителите на отбивките

Запознайте се с авторите на „101 отбивки“ – пътеводителя за непознатия и тайнствен колорит на България, който ви очаква в нашия Клуб на момичетата.

С какво „101 отбивки“ се различава от останалите пътеводители на България?

„101 отбивки“ е много различен от всички пътеводители, издавани досега в България. Затова е и толкова успешен. От излизането на книгата преди Великден досега неизменно е в Топ 3 по продажби, като за последните три седмици е №1 в класацията на книжарници „Хеликон“ за най-търсените книги в категория „Нехудожествена литература“.

Книгата е уникална, защото представя ексклузивна селекция на 101 места, които са интересни и си заслужават да бъдат видени. Това са предимно диви и малко популярни дестинации, които не попадат в „100-те национални туристически обекта“, но са достатъчно любопитни – всяка по свой собствен начин. Тук няма да прочетете за нито един музей или други подобни места, които обикновено се слагат, за да се „попълни бройката“. Точно обратното – нашият най-голям проблем беше кои от стотиците „отбивки“ да отпаднат. Ако трябваше да включим всичко, което сме видели през тези четири години пътешествия из България, книгата щеше да стане 1000 страници.

При нас няма скрита реклама на хотели, ресторанти и барове. Това е книга за пътешественици, а не за туристи.

Уникалността на „101 отбивки“ е и в това, че тя дава много полезна информация – не само любопитни факти за местата, но и точни упътвания как да ги откриете, написани от хора, които лично са извървели всеки един от маршрутите. Има и идеи какво друго интересно има в радиус от 50 км, така че хората да направят разходката си за уикенда още по-пълноценна. Добавили сме и фотосъвети – коя е най-добрата точка за пейзажна фотография по тези места и в коя част на деня светлината е най-подходяща. В пътеводителя няма скрита реклама на хотели, ресторанти и барове. Защото това е книга за пътешественици, а не за туристи.

 

Как се роди идеята за тази книга?

Книгата бе естествено продължение на проекта ни „Отбивки“, който възникна като блог преди четири години. Идеята за неговото създаване дойде след едно наше пътешествие из Родопите през лятото на 2011 г. До този момент ние почти не бяхме пътували из България. Всички ваканции прекарвахме в чужбина, тъй като смятахме, че у нас няма какво интересно да се види. Бяхме изненадани и очаровани от красотата на родопската природа. Затова решихме, че трябва да разкажем на повече хора за тези места. Така създадохме блога. Постепенно пътуванията станаха наше хоби, страст, любов… С времето започнахме да мислим и за нещо по-голямо – за пътеводител, който да ориентира пътешествениците като нас как да стигнат до такива места – пещери, водопади, скални образувания, манастири и други природни феномени. „101 отбивки“ е точно това – книга, която може да промени живота ви завинаги. Стига да желание да пътувате и да имате сетива да видите красотата около себе си.

Всъщност книгата е продължение на публикациите ви в блогаИма ли професия блогър? А пътешественик?

Любовта към пътешествията не е професия, а състояние на духа. Начин на живот. Жажда за приключения. Това е естественият стремеж на човека да изследва света около себе си. Да открива нови и нови места, хора, истории…

Мечтата ни е да напишем някой ден и пътеводителя “Отбивки с деца”.

При нас се получи случайно – покрай споменатото вече пътуване до Родопите, което промени живота ни завинаги. Надяваме се, че блогът и книгата „101 отбивки“ ще запалят и други като нас да пътуват и да правят своите открития. Това вече се случва – всеки ден получаваме съобщения на стената на блога ни във фейсбук със снимки на хора, които са минали по нашите стъпки. Дори открихме нова рубрика, „Клуб Отбивки“, в която публикуваме снимките им. Искаме да създадем клуб от съмишленици, които да обменят идеи и впечатления от местата в България, които са им харесали. Защото вярваме, че само споделените открития са истински.

 

Лесно ли е човек „да отбие“ от познатите туристически маршрути?

Лесно е. Нужно е само любопитство, удобни обувки и бутилка минерална вода.

Колко време ви отне да обиколите тези места и да разкажете за тях?

Обикаляхме България близо три години и половина. Все още има места, които не сме успели да видим. Те стоят в нашия bucket list за следващите година-две. Има и такива, на които сме се връщали по два-три пъти, защото са успели да ни докоснат емоционално. Например меандрите на Арда в Родопите. Или параклисът при яз. Пчелина. Това са места, които имат някаква особена енергия. Тя трудно се описва с думи, но се усеща, когато си там.

Има ли място в България, което е непознато за вас?

Да. Умишлено сме избягвали да ходим по твърде комерсиалните туристически дестинации като Банско и Велинград например. За тях нямаме никакви впечатления и затова не сме ги включили в книгата. С това не искаме да кажем, че е лошо да се ходи на почивка в курортите. Просто този вид „туризъм“ не е за нас.

Реалистична ли е представата на българина за страната му? Той като че ли вечно се лута между прекалено голямата гордост и крайния нихилизъм?

Българите като цяло не познават страната си. Съдим по нас самите – допреди 4 години не знаехме и 5% от местата, които са включени в книгата. Прекарвахме свободното си време изцяло по софийските паркове (уикенда) и в чужбина (ваканциите). Просто не сме знаели колко красиви места има на няколко часа път от нас.
Да не говорим за историята… Живеем на място, през което са минали много древни цивилизации и народи. Но информацията за това е твърде оскъдна и не влиза в дневния ред на хората и медиите. Освен по някакви поводи, за които се харчат държавни пари. Добре че стана изложбата в Лувъра, за да се разшуми около съкровищата, завещани от траките. Това е огромен ресурс за реклама на страната ни, който обаче до този момент никой не е счел за нужно да използва. За щастие живеем в епохата на интернет, където цялата нужна информация е лесно достъпна. Появиха се стотици пътешественически блогове, фотофоруми и социални мрежи, чрез които човек може да планира своите „отбивки“.

 

Какво следва сега?

Имаме желание да издадем пътеводител и на английски език. Защото смятаме, че ще има интерес към „непознатата България“ – не тази от рекламите по телевизията (Банско и Слънчев бряг). По-нататък в плановете ни е залегнала и една друга идея – идеи за пътешествия за хора с малки деца. Ние имаме бебе на една година и скоро ще започнем да пътуваме с него през уикендите. Много от описаните в “101 отбивки” места не са подходящи за семейни излети, тъй като пътят до тях е труден и крие опасности за децата. Но това е повод да потърсим други красиви места, които са по-достъпни. Мечтата ни е да напишем някой ден и такъв пътеводител – „Отбивки с деца“. 

Кован Кая, Маджарово

Меандър на р. Арда

Параклисът на яз. Пчелина

Параклисът на яз. Пчелина

Завоят на яз. Кърджали

Потопената църква

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *