Продължете към съдържанието

Представяне на новата книга на Добромир Славчев „Луди разкази“ във Варна

На 13 ноември, четвъртък, от 18.00 часа в кафе-книжарница „Сиела“ във Варна, ще бъде представена новата книга на Добромир Славчев „Луди разкази“ на издателство Сиела, със специалното участие на Вели Чаушев.

 Неотдавна, в предходните две издания – „Инфлация на чувствата” и „Храна за върколаци”  читателите имаха удоволствието да се докоснат за първи път до трогателната любовна лирика на поета Добромир Славчев. Сега той ни е отправил нова покана – да станем свидетели на дебюта му и като разказвач. 

 

Сборникът „Луди разкази” включва четиридесет и четири истории, поднесени във форма̀та на късия разказ. Описаните типажи се отличават не само със свободата на ползваните изразни средства, но и с честното представяне на нещата такива, каквито са, без капка съобразяване с конюнктурата, без лакейско коленичене пред догмите на модерната куха фразеология. Наистина героите в закачливата анекдотична проза на Добромир Славчев са представители на различни епохи, но сред тях лесно можем да разпознаем и уродливите физиономии на типични наши съвременници, станали емблематични с отблъскващата си безнравственост. Въпреки това, верен на собствената си жизнена философия, смело продължава линията на обезоръжаваща откровеност и искрена донкихотовска страст, закодирана още в стиховете му. Зависим изцяло от особеностите на сюжета, авторът не се колебае да използва пъстър, на моменти архаичен език, диалект или фразеологизми, характерни за региона, където се развива действието. А в тъканта на жизнените му сатирични текстове остават органично вплетени и хуморът, и тъгата…

Е, ако според габровци е вярна фразата „Светът е оцелял, защото се е смял”, то тази книга е едно чудесно средство за оцеляване!

 

„Сиела”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *