Продължете към съдържанието

Романът „Сестри Палавееви” на Алек Попов спечели наградата за нова българска художествена проза „Хеликон“

Романът „Сестри Палавееви в бурята на историята” на Алек Попов спечели наградата за нова българска художествена проза „Хеликон“. Призът беше връчен на церемония в столичната книжарница „Хеликон-Витоша” на 12 декември. Това беше ХІІ издание  на конкурса.

Миналогодишният победител Христо Карастоянов връчи на Алек Попов статуетката  „Орлето на Хеликон”, изработена от скулптора писател Евгени Кузманов. Така авторът на „Сестри Палавееви в бурята” става първият български писател, спечелил за втори път отличието. Преди 11 години Алек Попов получи първата награда „Хеликон” за сборника си с разкази „Ниво за напреднали”.

„Благодаря на журито за липсата на предразсъдъци. Книгата ми безспорно е предизвикателна и предизвиква полемики. Темата й е още болезнена, трудна, не сме на „ти” с нея”, каза награденият. Той благодари на издателите си от „Сиела”, на „Хеликон” и другите книжарници, които са разпространили романа, както и на читателите си, които са подходили без предразсъдъци.

„Мечтая да видя процес на национално помирение, който да ни позволи да вървим напред. Писах първата част на книгата в по-спокойна обстановка. За втората част ситуацията е променена – призраците от миналото се съживяват с неочаквана сила. Това прави задачата ми много трудна, защото писателят се нуждае от историческа дистанция. Историческите рани оживяват и това е плашещо, но и ни казва, че страницата не е затворена и трябва да минем през нея, за да стигнем до по-добро бъдеще” – така Алек Попов направи връзка между събитията около 9 септември 1944 г. и днешните протести срещу правителството.

Романът „Сестри Палавееви в бурята на историята” беше избран от петчленно жури – Калин Донков (председател), Кристин Димитрова, Юри Лазаров, Андрей Захариев и Бойко Ламбовски, между 12 книги, които бяха номинирани на четири етапа през тази година. Мотивите му са: „Книгата изпъква с впечатляващия творчески риск да се обърне към една двусмислена в общественото съзнание епоха. Изпъква и с високия художествен резултат от този риск”. Романът е ироничен поглед към партизанското движение и очевидно е обезоръжил журито.

„Като човек с достатъчно дълга писателска памет мога да свидетелствам, че в приказките за по-богато литературно плодородие в миналото и за по-висок градус на литературния живот въобще, се съдържа немалко симпатично преувеличение. Години като тази не изобилстват в онова минало и плачът за бъдещето на българската книга, доколкото още може да се чуе, е повече инерционен. В представените през тази година книги се включват творби от немалко различни жанрове, излезли изпод перото и от компютрите на известни съвременни писатели и на дебютанти, създадени с майсторство и отговорност, някои от тях и като част от все по-значителното писателско дело на своите автори. Всяка от тях има свое активно послание към читателя. На десетки от тези книги може да се предскаже добър прием и читателски интерес, а с това – и успех в тяхната културна и хуманистична мисия”, заяви Донков и добави, че литературата не е състезание и не е важно да си пръв и единствен.

От номинираните за наградата тази година двама писатели вече са печелили „Орлето на Хеликон” – Деян Енев (2004) и Васил Георгиев (2011). Интересното е, че две книги на режисьора Людмил Тодоров впечатлиха журито – сборникът „Разкази” и романът „Шлеп в пустинята”. Пет от номинираните книги са издадени от „Сиела”, три от „Жанет 45”. „Труд”, „Изток-Запад”, „Ерго” и „Рива” са с по една.

СЮЖЕТЪТ
Втората световна война е в разгара си, България се раздира от остри граждански конфликти. Две момичета от заможна софийска фамилия – близначките Кара и Яра, избягват от дома си, за да се присъединят към партизански отряд. Те попадат в отряда на Медвед, суров и властен командир, преминал през школата на съветското военно разузнаване. Още с пристигането си красивите близначки внасят смут в сърцата на народните бойци.  Само няколко часа по-късно отрядът попада в засада, а оцелелите намират убежище в Даданския лес….
„Сестри Палавееви” е история за битки, предателства, смърт и оцеляване, изпълнена с абсурдни и трагикомични ситуации. Романът се продава и като аудио книга, записан от актьора Стоян Алексиев. Очаква се да излезе и втора част – за историята на двете сестри по времето на Студената война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *