Продължете към съдържанието

Сиела се представи на маждународния панаир на книгата в Белград

През 2011 година Министерството на културата в Сърбия удостои издателство Сиела с престижната сръбска награда „Доситей Обрадович”. Призът бе връчен в категория "чуждестранен издател" за принос в разпространението на сръбската култура в чужбина. Част от тази награда беше отправената покана към издателството за тригодишно поред участие на международния панаир на книгата в Белград.

Тази година, октомври месец издателство Сиела се възползва от дадената възможност и взе участие официално в петдесет и седмия международен белградски панаир на книгата. На разположение на издателството беше предоставен специално изграден щанд брандиран с логото на Сиела и разположен във втората по големина палата, палата номер 2.
Пред погледа на многобройните посетители бяха изложени много заглавия на съвременни наши автори, част от портфолиото на Сиела, както и от други български издателства, любезно предоставени специално за панаира. След закриването на международния панаир всички български книги бяха дарени на белградския университет за попълване фонда на библиотеката към факултета по славянски филологии.
Интересът и любопитството към българския щанд на панаира беше голям. Десетки хора се спираха и разпитваха за тенденциите, модата и популярното в днешната ни литература. Сръбските читатели познават съвременната българска литература най-вече чрез преводите на Алек Попов, Георги Господинов, Алекснадър Секулов и др. Към преводите на български писатели на сръбски език се добави и името на Людмила Филипова. По време на международния панаир беше организирана среща с читатели и представяне на нейната книга "Стъклени съдби" в превод на сръбски език – "Staklene sudbine". Книгата излезе със знака на най-голямото комерсиално сръбско издателство – издателство "Алнари".
И все пак като извод и повсеместно мнение беше отбелязан недостига и липсата на достатъчно съвременни български произведения в превод на сръбски език. Част от решението на този проблем е задачата, която стои пред издателство Сиела – да представи пред сръбските читатели и издатели на международния панаир в Белград, съвременни книги на български писатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *