Продължете към съдържанието

Мирослав Пенков спечели националната награда на BBC (2012) за кратък разказ

Из между останалите десет имена в надпреварата за Националната награда на BBC за 2012 година спечели българският писател Мирослав Пенков.
Резултатът беше обявен на церемония в Лондон, предавана на живо в арт шоу по Радио 4.
Призът бе връчен за разказа "На Изток от Запада" част от едноименния сборник (издаден от Сиела 2011 год.) Паричната стойност на наградата е 15 000 паунда.
По изключение в чест на тазгодишните Олимпийски игри в надпреварата има меджународно участие, условието беше авторите да имат издадена книга във Великобритания.
Да ни е честита наградата!

За книгата:

"Започнах да пиша разказите в На Изток от Запада” далеч от дома, като студент в Америка. Отначало България ми липсваше силно, болезнено. Липсваха ми близките хора, дядовото село, реката дето го разсича на две махали. Липсваше ми и Балканът, и морето, заводският хляб и сладките розови домати. Но седнех ли да пиша, Атлантикът в миг пресъхваше, разстоянията се стапяха, липсите запълваха и в писането пак се връщах у дома.
Осемте разказа в този сборник рисуват една България, минала и настояща, приказна, абсурдна, тъжна, смешна, луда през погледа на най-обикновени хора – мъже, жени, деца еничари, комити и хайдути, партизани и кулаци, или пък нашенци в модерно време, едни избрали да останат, а други заминали далеч, макар и само телом. Писах разказите и на английски и на български с голяма любов. Дано уважаемиятчитател усети това. Дано ги хареса. "

Мирослав Пенков  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *