Продължете към съдържанието

Сиела и Фондация „Стоян Камбарев” представиха Tea Денолюбова и Боян

Сиела и Фондация „Стоян Камбарев” представиха Tea Денолюбова и Боян     Кой е Боян и защо младата писателка пише книга за него?   Известни личности подкрепят талантливата писателка от Варна          

На 26 септември вечерта в градината на Toba&Co (София) младата и талантлива писателка Теа Денолюбова представи новата си книга „Боян”. Плътно зад новата литературна звезда за пореден път застанаха издателите от Сиела, с представител Светлозар Желев, както и Фондация „Стоян Камбарев”. Едва 17 годишна Теа бе номинирана през миналата година за наградата за изкуство на Фондацията. (www.kambarev.org) .
Творческа и топла атмосфера, споделяне, вино, китара, фадо, емоция – така с няколко думи може да се опише усещането от вечерта. Малката Теа получи истински подарък, подкрепа и много обич от големите си приятели. Символичен домакин на вечерта беше Деси Тенекеджиева – председател на Фондацията за изкуство и продуцент на събитието. Известната актриса представи и кратко филмче за Теа, специално заснето за церемонията по връчването на награда „Стоян Камбарев”
Откъси от „Боян” прочете братът на поетесата, популярният комик Стефан Денолюбов, който влезе в по-сериозно амплоа и елегантно си партнираше с голямата изненада на вечерта – новото откритие на Фондацията за изкуство, 11 годишния китарист Георги Димитров-Жожо. Възпитаникът на доктор Столина Добрева от Музикалното училище бе облечен в смокинг и разтопи сърцата на публиката с талантливите си изпълнения.
Култовият поет и драматург Елин Рахнев типично в свой стил се обърна към публиката така: „Призовавам ви винаги да пазите и да обичате Теа…” Не е тайна, че именно той е истинският откривател на Теа, неин кумир и редактор на двете и книги.
Специални гости на събитието бяха Христо Мутафчиев, съпругата му Елица (сестра на Теа) и малката им дъщеричка. Известният актьор издаде малка тайна и се пошегува, че по роднинска линия вече е получил главна роля в новия кино разказ, който Теа пише.
Съвсем логично най-развълнувана от всички бе звездата на вечерта Теа Денолюбова. Тя така и не разкри кой точно е Боян, но каза, че това може да е всеки около нас и подари първия екземпляр от новата си книга на малкия китарист Жожо:  
„Пишех за някакви пристанища, бели ризи, въздух на квадратчета и къщи с капаци. Две години по-късно събрах всичките си истории и написах “Боян”. Обичам да пиша – сравнявам го с влюбването, с Варна, с морето през септември, със семейството ми, с летните утрини, чайките, с мечтаенето, с Отис Рединг, звучащ от стар грамофон, с фадо в някое малко кафене… В “Боян” разкривам най-тайните сантиметри от света ми, но си запазвам удоволствието да бъда господар на пространството между редовете – то е парченцето, което оставям за себе си. Най-хубавата част. Изгубена съм някъде там. Много е хубаво. Щастие е.” – сподели искрено младата писателка.
Топлата септемврийска вечер събра много от приятелите на Теа в прекрасната градина зад Националната художествена галерия. Режисьорът Камен Калев, писателката Людмила Филипова, младите Йосиф Камбарев и Юлиян Спасов, финансистът Румен Цонков, Юлия и Веселин Савови , скандалните авангардисти Кристина и Константин Вампила бяха само малка част от феновете на Теа, които си закупиха книги и се наредиха на извилата се опашка за автографи в края на вечерта. Всички книги бяха изкупени.
Тази година Теа завърши английската гимназия в град Варна, а след дни заминава да учи дизайн в известната Академия за изкуство в Милано. Теа се занимава и с художествена фотография. Миналата година бе забелязана от членовете на Фондация „Стоян Камбарев” заради прекрасната, нежна, чувствителна и искрена поезия в дебютната си стихосбирка „Сложи ме на пауза”. Ето че само година по-късно на пазара вече е и втората и книга „Боян”. Като истинска варненка, авторката е силно зависима от морето, фара, вятъра. Често сравняват поетичния талант на Теа Денолюбова с този на Петя Дубарова и неслучайно един от най-ценните и успехи е първата награда на Националния конкурс "Петя Дубарова". Преди 8 години младата писателка губи баща си и този трагичен момент като че ли отключва силната творческа енергия, която излива върху белия лист.

(снимка: Юлиян Спасов)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *