Продължете към съдържанието

Авторът на Сиела Мирослав Пенков – номиниран за литературната награда на BBC

Българин е номиниран за литературната награда на BBC

Мирослав Пенков е номиниран с разказа си "На Изток от Запада"

Мирослав Пенков стана първият българин, номиниран за Международната награда за къс разказ на BBC за 2012 г. (The BBC Short Story Award 2012). Това съобщава самият той на страницата си във Facebook.

Номинираният разказ "На Изток от Запада" е част от едноименния сборник, който е и първата издадена книга на Пенков. Тя е публикувана в САЩ, България и в още 10 страни, предимно европейски. Книгата съдържа общо 8 разказа, пише Econ.bg.

Международната награда на BBC е сочена за една от най-престижните за кратки разкази. Тя се провежда за втора поредна година, като наследник на Националната награда на медията за кратък разказ. Победителят през тази година ще бъде обявен на живо по британското радио на 2 октомври. Той ще получи награда от 15 000 лири. 

Мирослав Пенков е роден през 1982 г. в Габрово. Завършва Първа английска езикова гимназия в София, а през 2001 г. е приет в Университета на Арканзас, където получава бакалавърска степен по психология, а по-късно и магистърска по творческо писане.

В чужбина публикува разкази в A Public Space, One Story, Orion, The Sunday Times, Granta Online, The Southern Review. Носител е на наградата Юдора Уелти за 2007. В България публикува в Зона-F, Пламък, Съвременник, Сега и антологиите Точка на пристигане, Чудни хоризонти, Ласката на мрака. Автор е на фантастичния сборник Кървави луни (Камея, 2000).

Преподава в докторската програма по творческо писане на Университета на Северен Тексас. Редактор е на литературното списание American Literary Review. 

 

от сайта Inews.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *