Продължете към съдържанието

В България писателката Елизабт Франк представя „Измамен чар“

Издателство Сиела и Елизабет Франк ви канят на премиера на книгата ИЗМАМЕН ЧАР на 26.06 (вторник) от 18.30 ч. в книжарница Сиела в подлеза на СУ, бул. Цар Освободител 22.

Книгата и автора ще представят Анжел Вагенщайн и Здравка Евтимова.

Литературните критици сравняват Измамен чар със Слънце изгрява на Ърнест Хемингуей и Последният магнат на Ф.Скот Фицджералд. Действието в романа се развива в Холивуд, Ню Йорк, Париж и Лондон, предимно през 50-те години на ХХ-ти век, с препратки към по-ранни периоди. Дайна Ласкър израства в сянката на сестра си Вийви (Женевиев), смайваща красавица и изгряваща филмова звезда, която омагьосва както холивудкия хайлайф, така и пристигащите от Ню Йорк интелектуалци. Домът на Вийви е не само декор на светски събития, но и сцена на политическа дейност, благодарение на брака й със Стефан Вентура, български емигрант, филмов продуцент и отявлен комунист.

В края на 30-те години, когато кариерата на Вентура в Холивуд върви към упадък, двамата с Вийви заминават за Париж и над Европа надвисва сянката на Хитлер и фашизма.
Следва преход към 1951 година, когато Дайна е призована за свидетел от Комисията за разследване на антиамериканска дейност, заплашваща да съсипе съпруга й Джейк и да срине успешната му кариера в Холивуд, ако тя не сътрудничи със сведения за познанствата си с комунисти, в това число и уличаващи сведения за сестра й Вийви. Може ли Дайна да живее в мир със себе си, ако свидетелства срещу Вийви – която едновременно обича и мрази – за да помогне на съпруга си и да запази идиличния си брак?
Изборът, който Дайна прави, отприщва поток от събития и подобно на Ана Каренина тя е принудена да се изправи срещу последиците от импулсивните си решения.
Написан в елегантен, леко старомоден стил, романът деликатно се вглежда във вътрешния живот на Дайна, Вийви, Джейк и хората от социалното им обкръжение. Действието се разгръща с (привидно) епично спокойствие, под което прозират екзистенциални терзания, и напомня атмосферата на романите на Толстой. (В едно свое интервю авторката твърди, че Ана Каренина е най-великата книга, написана някога.)  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *