Продължете към съдържанието

Цветето на Хеликон отново при Сиела. Михаил Вешим най-продван автор за 2011г.

Една от най-престижните литературни награди у нас Цветето на Хеликон бе връчена традиционно за единадесета поредна година на церемония на 23 април Световният ден на книгата и авторското право в книжарница Хеликон-Витоша.

Тази година Михаил Вешим спечели наградата Цветето на Хеликон с романа си Нашингтон, обяви председателят на журито журналистът Юри Лазаров.

Приемам тази награда като признание не само за моите книги, а и като една реабилитация за писания хумор, защото виждате къде отиде хуморът сега в нашата България – хуморът отиде в телевизията. Имаме най-много хумористични предавания на глава от населението, а пък сме най-тъжния народ. Всеки прави шоу, комици, какви ли не се опитват да ни разсмиват и в крайна сметка някаква тъга, сподели Михаил Вешим, след като получи Цветето на Хеликон.  

Цветето на Хеликон се връчва от 2005 г. насам – награда за най-добре продаваната от 12-те номинирани през предходната година книги със съвременна българска проза.

С покупките си читателите избраха романа Нашингтон за книга на годината между номинираните за наградата.
Пръв носител на тази награда е покойният Виктор Пасков с романа си „Аутопсия на една любов”. От тогава до сега книги на издателство Сиела са печелили четири поредни години:  

2007: „Черната кутия” на Алек Попов
2008: „18% сиво’” на Захари Карабашлиев
2009: „Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев
2010: „ Алкохол” на Калин Терзийски  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *