Продължете към съдържанието

Лекция на автора Мирослав Пенков и представяне на сборника с разкази „На Изток от Запада“

 

На 22 декември (четвъртък) от 17.00 часа в СУ „СВ. Климент Охридски” (нова конферентна зала) ще се проведе лекция от серията „Български учени в чужбина”, в която Мирослав Пенков ще сподели своя академичен опит и успехи.

От 19.00 часа същия ден в Университетски театър @лма @лтер ще бъде официалното представяне на книгата На изток от запада на Мирослав Пенков.

За Мирослав Пенков:

Салман Рушди включва разказа му „Как купихме Ленин" в антологията „Най-Добрите американски разкази 2008”, а разказът му „На Изток от Запада" ще бъде отличен в антологията ПЕН/О. Хенри 2012. Сборникът му „На Изток от Запада“ ще бъде издаден в единадесет държави

За книгата:

"Започнах да пиша разказите в На Изток от Запада” далеч от дома, като студент в Америка. Отначало България ми липсваше силно, болезнено. Липсваха ми близките хора, дядовото село, реката дето го разсича на две махали. Липсваше ми и Балканът, и морето, заводският хляб и сладките розови домати. Но седнех ли да пиша, Атлантикът в миг пресъхваше, разстоянията се стапяха, липсите запълваха и в писането пак се връщах у дома.
Осемте разказа в този сборник рисуват една България, минала и настояща, приказна, абсурдна, тъжна, смешна, луда през погледа на най-обикновени хора – мъже, жени, деца еничари, комити и хайдути, партизани и кулаци, или пък нашенци в модерно време, едни избрали да останат, а други заминали далеч, макар и само телом. Писах разказите и на английски и на български с голяма любов.
Дано уважаемият читател усети това. Дано ги хареса."

Мирослав Пенков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *