Продължете към съдържанието

Представяне на „Лудост“ на Калин Терзийски

Издателство Сиела Ви кани на премиера на романа  

ЛУДОСТ На Калин Терзийски  

04 юли, 20 часа, ТР Сфумато, с участието на актьорите:

Невена Калудова и Филип Аврамов.  

За романа Лудост  

След романа Алкохол, в който се разказва за дъното на живота, а след това – и за възхода и Спасението, в Лудост Калин Терзийски се впуска в тъмните и загадъчни води на падането надолу и бягството навън. Четирите години в психиатрична болница – като лекар, но и като влюбен, като борец срещу безсмислието и търсач на смисъла – това е темата на разказа, който изпълва искрените и вълнуващи страници на романа Лудост.    

Митове или действителност. Или действителност и митове. Калин Терзийски поема трудния, трънлив и стръмен път на себепознанието на ръба на почти фотографски образи. Песимизмът и нихилизмът не могат да прикрият дълбокия стремеж на автора за съществуване в един свят на романтичност. Прозиращият на фона на мрачните картини оптимизъм ни води до обобщения, от които днес всички се нуждаем.                                                                                                

Д-р Иван Герджиков, дългогодишен директор на ПБ „Свети Иван Рилски”                               

Лекуващ психиатър или пореден пациент в лудницата на света?
Лудост-та на Калин Терзийски е заразителна.    

Захари Карабашлиев, Сан Диего           

Лудост е роман за болната човешка душа и за нейното лекарство – любовта. Паркът на психиатричната болница в Курило, където се развива действието на романа, е пълен с огромни букови и акациеви дървета, сред които са разположени болничните павилиони. През тези „палати №6” минават легиони от хора с болни души, наметнати с халати в миши цвят.  Психиатърът Калин Терзийски наблюдава с нарастваща жал тази поточна линия. И един ден осъзнава, че психиатрите не знаят къде в тялото се намира душата. Но писателите знаят…                                                                                                          

Деян Енев    

Калин Терзийски… пусна лудите на свобода. Разказа истинските истории на хората от една бедна психиатрична клиника, скрита в извивките на Искър. Разказа за времето, когато да си лекар, е само по себе си истинска лудост. Историята в романа, изкушаваща с формата си, е като десетгодишна дестилирана отрова, която няма как да не се изпие на един дъх. А след това светът изглежда по друг начин… Лудост е роман на детайла, на проникновенията, които се раждат в срещите с хора и в преживяването на събития; това е откровената история на човек, който не харесва себе си, но си прощава, защото се обича.                                   

Деяна Драгоева         

Биографична информация:  

Калин Терзийски е роден на 22 март 1970 г. в Подуене, София. Завършил е медицина и специализирал психиатрия. Работил е като дърводелец, анкетьор, санитар, медицинска сестра, копирайтър, редактор. От 1996 до 2001 г. работи като лекар в психиатричната болница в Курило. От 1995 г. се занимава с публицистика, радио, телевизия. Публикува различни текстове в периодичния печат – списанията “SAX”, “Егоист”, “Едно”, “Найт лайф”, “Ева”, “Клуб М”, вестниците на „Труд”. Бил е сценарист на телевизионни и радиопредавания: “Квартал“, „Хъшове“, „Каналето“, „Шаш“, „Досиетата Хъ“, „Пълна лудница“. Започва да пише поезия и проза през 1997 г. През 2006-та е съосновател, заедно с Мартин Карбовски и Ангел Константинов, на литературен клуб Литература Диктатура. Калин Терзийски е написал книгите: „Сол” (стихове), ”Тринайсет парчета от счупеното време” (разкази), „Сурови мисли със странен сос”(разкази), “Има ли кой да ви обича” (разкази), „Алкохол” ( роман). Участва в сборниците: „Недялко…projekt”, „Антология на живите”, „Обществен експеримент”, „Троица”. Има една дъщеря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *