Продължете към съдържанието

Представяне на „Капитал LIGHT“ и „Деград“ във Велико Търново

Богдан Русев и Васил Георгиев ще представят сборниците с разкази „Капитал LIGHT” и „Деград” във Велико Търново (Текила Бар , ул. „Стефан Стамболов” № 30)

Авторите:

Богдан Русев (1975) е роден във Велико Търново и работи като журналист, рекламист, писател и преводач.
…Бил е главен редактор на списанията „Егоист”, „Една седмица в София” и „Капитал Light”, криейтив директор на рекламните агенции „Огилви” и „Демнер, Мерличек & Бергман”. Превеждал е от английски книги на Джон Гришам, Чарлс Буковски, Брет Истън Елис, Том Робинс.
Автор на сборниците с разкази „Електрочакра” и „Вълшебна нощ”, детските книги „12 приказки от Белегаст” и „Безкрайният път,”, романите „Ела при мен”, „Къщата” и „Туристът”. Негови книги са излизали в издателствата „Сиела”, „Обсидиан” и „Симолини”. През 90-те години е автор на 32 книги-игри под псевдонима Робърт Блонд.

Васил Георгиев (1975) е роден в София и освен писател е също така и адвокат, доктор по право и преподавател по конкурентно право на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски”.
Първият му сборник с разкази – „Будистки плаж” беше най-обсъжданият дебют за 2009 г. и беше сред фаворитите за наградата за съвременна българска литература „Хеликон”. Втората му книга „Уличник. Истории на софийските улици” разказваща за легендите, героите и историите софийските улици беше номинирана за националната литературна награда „Христо Г. Данов”. „Деград”

Книгите:

„Капитал LIGHT”

Сборникът „Капитал LIGHT” съдържа най-добрите 23 разказа от 22 автори, които са публикувани в списание „Капитал LIGHT” през двете години, в които Богдан Русев е негов главен редактор. В този период в списанието публикуват както най-добрите съвременни разказвачи, така и все още неизвестни, но изключително добри автори.
„Работата ми като главен редактор на Light – приложението за култура и свободно време на вестник «Капитал» – беше едновременно голямо удоволствие и голяма отговорност. Удоволствие, защото Light е единственото списание в България, което си позволяваше да отпечатва нов разказ от български автор всяка седмица. Отговорност, защото всеки понеделник в електронната ми поща имаше десетина нови разказа, получени през уикенда, всеки от които трябваше да прочета будно, внимателно и непредубедено. Разбира се, повечето от тях не ставаха. Обикновено отговарях с дежурната фраза «Интересуваме се от къси разкази с ясно изразени начало и край, оригинални герои и интересен език» и оставях авторите сами да преценят на кое от изброените условия не отговарят текстовете им. Но понякога точно така – като гръм от ясно небе – се получаваха разкази от напълно непознати за мен автори, които бяхме горди да публикуваме. Други от разказите в Light се получаваха по втория начин – с лични контакти, врънкане по телефона и неясни обещания за компенсация, която надхвърля обичайния хонорар. В крайна сметка, когато един главен редактор иска да публикува най-добрите писатели на своето поколение, трябва да е готов да направи най-доброто за тях. Надявам се да се съгласите с мен, че двайсет и трите разказа от двата описани вида, събрани в тази книга, са на едно и също отлично ниво.”

«Деград»

Третата книга на Васил Георгиев – „Деград”, е сборник с 13 разтърсващи разказа, написани между 2008-2010- сюрреалистични, скандални, смешни, градски, романтични, носталгични и дори социални. Разказите маршируват върху тънкия лед на битието, свободно от прокъсаните дрехи на коректността, благоприличието и фалшивия имидж.
„Деград” е книга за разпадането на тази фалшива човешка личност, а разказите в нея убедително показват съблечения й хипостаз – объркан, питащ и търсещ отговорите вътре, в неудобните за споделяне тъмни страни на духа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *