Продължете към съдържанието

Известната ни разказвачка Лозинка Йорданова ще чете български народни приказки за деня на детската книга

Известната българска фолклористка Лозинка Йорданова изучава, събира и разработва писменото и устното културно наследство на нашия народ – песни, приказки, обичаи, повече от 40 години. Плод на нейните проучвания са редица научни трудове. Едновременно с научната си дейност авторката работи и с деца, като им предава умотворенията, мъдростта и обичаите на народа ни.
Преди пет години Лозинка Йорданова започна мащабна разработка на българските приказки, предназначена за децата, каквато в историята на нашата литература е направил само Ангел Каралийчев преди повече от 60 години. Въз основа на стари сборници – уникални издания, на балади и на собствени открития от проучвания в различни етнографски райони, авторката претворяваше за децата приказките в цялото им жанрово многообразие – царски, юнашки, демонични, битови, за животни и хумористични. Съчетаваща по неповторим начин познанията и задълбочеността на учения с разбирането за детската душевност и с разказваческа дарба, Лозинка Йорданова сътвори за българските деца уникална поредица, съдържаща десетки неизвестни досега на читателската ни публика народни приказки.

В последния том от поредицата, който излезе наскоро – "Български народни приказки за Хитър Петър и Настрадин Ходжа, за умници и дяволици", авторката е разказала над 70 приказки, посветени на хумора и смеха. Страниците й са населени с безброй умници и дяволици от цяло Българско. Наред с всеизвестните Хитър Петър и Настрадин Ходжа смехории ръсят и дяволии мъдрят габровски зевзеци, шопски хитреци, белоградчишки чудаци… Вече стотици години техните хитрини и шеги повдигат духа ни и предизвикват нашия искрен смях, смеха, благодарение на който светът е оцелял.   Даровитата ни разказвачка ще чете за децата приказки както от него, така и от предишните тематични томове на 2.април от 16ч. в книжарница „Книгомания/Сиела” в „Мол София” на ул. „Ал. Стамболийски”. Издателства „Емас” и „Глобус” организират събитието съвместно с книжарницата по случай Деня на детската книга и като част от кампанията „Походът на книгите” и най-учтиво ви канят да се потопим заедно в автентичната атмосфера на българския фолклор. Ще има и викторина с подаръци за най-внимателните слушатели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *