Продължете към съдържанието

Наш роман преведен в Сърбия

„Геопоетика” е врата към Европа на новата българска литература

 

В началото на годината голямото и престижно издателство „Геопоетика” издаде на сръбски романът на българският писател Александър Секулов „ Колекционер на любовни изречения”.
В предговора писателят Владислав Баяц е написал: „Пред читателя е текст толкова разкрепостен от жанровите калъпи и твърдата литературна дисциплина, че е съвсем позволено да го причислим към несъществувашата група от книги с неограничена фантазия./…/ Във всички случаи резултатът е изключителен: това е един от прекрасните примери за почти разпусната фантазия, магията на езика и приказността. До прочитането на този роман не знаех, че приказките да възрастни са възможни.”

            Издателство „Геооетика” е превело и дало път към литературна Европа на още двама български писатели –  Георги Господинов и Алек Попов.

            Александър Секулов е роден на 6 януари 1964 година, живее и пише в Пловдив. Автор е на книги със стихове /„ Карти и географии”, „Възхитително и леко”/, на сборници с есета /„ Високите каменни хълмове”, „История на минималната съпротива”/, на пиесата „Светли хотелски стаи”. Носител на национални литературни награди. Собственик е на едни от най-емблематичните пространства за култура и изкуство в България – клуб „Петното на Роршах” и „ Конюшните на царя”.

 

Българската преса за книгите на Александър Секулов:

 

ЗА „КОЛЕКЦИОНЕР НА ЛЮБОВНИ ИЗРЕЧЕНИЯ”

 

Нежна,магическа и силна история. Няма думи за заменяне. Няма и излишна история. Представях си едно опънато въже по което всеки от нас върви и накрая е смъртта. Пропастта е отдолу и Любовта е единственото,което ни дава сили да се държим над пропастта.


Румяна Драгоева
, www.bookstore.com

 

Романът…е много добре написана безфабулна и фантастична сага на въобръжението.


Бойко Ламбовски, в. Сега

 

Този роман не случайно е определен като „изящен”.


Книги на 2007 година, Литературен вестник

 

Няма да е пресилено, ако кажем, че това е най-забележителната българска книга, която се е появявала в последните години на книжния пазар.


Деляна Лукова, В. Труд

 

„Колекционер на любовни изречения” наистина е изящен роман. Написан и направен с много внимание към детайла. Това е книга, която много повече прилича на албум на поетични любовни истории.

Оля Стоянова, в. Дневник

Колекционер на любовни изречения не прилича на никоя друга книга, писана от български автор. Книга, която съприкосновява с безвремието и всевремието.

Пенка Ватова, Литературен вестник

С тази книга може да се отправите на трансцедентално пътешествие. Александър Секулов, който описва себе си като „класическо градско врабче” с неовладян копнеж по светлината, е измислил най-красивите любовни изречения.


Сп. Грация

 

ЗА „МАЛКАТА СВЕТИЦА И ПОРТОКАЛИТЕ”

…съзерцателна, изпълнена с ухания, силно възбудена и възбуждаща …колония на оживели метафори, които съжителстват щастливо в своята утопично-нежна комуна.

Аспарух Дончев

 

Секулов е от онези автори чародейци, които знаят мястото на всяка думичка във Вселената и създават нови светове, в които животът няма друг избор, освен да подражава на изкуството. И хубавите истории. Малката светица и портокалите – една тотално космополитна книга…Отдавна не съм попадала на толкова широкоскроен български писател…


Таня Петрова

 
Романите на Секулов не са за хора, които, докато четат, не обичат да мислят..


Марияна Фъркова

 

Секулов е онзи амбициозен демиург, който се лекота и без излишна утилитарност създава загадъчни предмети в романа си като черупки от пеещи рачета, кутийки за въздишки с двойно дъно, лъжичка за ябълкови мигове, портокали със сребърни кори…

И в тази книга Александър Секулов продължава да пише възхитително и леко.

…словесен лабиринт, създаден единствено по правилата на изяществото.


Стоян Терзиев

 

Александър Секулов е известен като автор на бавна литература. И наистина текстовете му са ароматни и пищни като сангрия.

Сп. Интро

 

След „Колекционер на любовни изречения" още един съвършен опит за стил с много екстри. И още едно обяснение в любов към сетивата.


Из "Литературен вестник"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *