Продължете към съдържанието

Романът „Алкохол“ на Калин Терзийски (изд.Сиела) е най-категоричния избор на журито за номинация за награда Хеликон

Летните номинации за наградата “Хеликон” за 2010 година

 

Петчленното жури на наградата „Хеликон” избра третите три от общо дванайсетте номинации, които всяка година се състезават за най-престижната днес награда за нова българска проза. Спецификата на наградата „Хеликон” позволява тя да бъде връчвана и на сборници с разкази, както и на художествено написани мемоари, пътеписи или есеистика. Но този път бяха номинирани само романи.

Номинацията на „Алкохол” на Калин Терзийски и Диана Драгоева е може би най-очакваната. Миналата година сборникът с разкази на Терзийски „Има ли кой да ви обича” бе не само сред номинираните, но и една от най-добре приетите книги на годината. „Алкохол” е колкото книга с историите на един честен до жестокост автор, толкова и албум с пикантни снимки на медийни знаменитости като Мартин Карбовски и Тома Марков.

„Колкото до шотландеца” на Росица Ташева бе наречена от един от членовете на журито „дикенсова направа”. Известна преводачка, тя вече спечели вярна публика с иронията си в „За дипломатите и хората“ (1998).

„Шейсет и четири хиляди деветстотин двайсет и осем” на Борис Роканов също е гротескова книга, но нейното действие се развива в Кюстендил и мястото на провинциалната лудост в нея е запазено.

На косъм от номинация остана „Мъже” на Цвета Стоева. Съвременни и директни, разказите в този сборник впечатляват със стегнатия си, но поетичен стил.

 

Номинираните през февруари и май книги бяха “Въжеиграчът Карой” на Любомир Николов, “Четива” на Ицко Финци, “Градче на име Мендосино” на Деян Енев, „Марма, Мариам” на Теодора Димова, „Паякът” на Христо Карастоянов и „Тайният път на мастилото” на Кристин Димитрова.

 

Председател на журито тази година е журналистът и писател Юри Лазаров, зам.-генерален директор на БТА. Неговата експериментална книга „Чичо Весо Облия” беше един от фаворитите на наградата през 2006 г.

Останалите членове са проф. Цветан Ракьовски от Югозападния университет в Благоевград, журналистката от вестник „Новинар” Аглика Георгиева, която е тазгодишният носител на наградата Рицар на книгата на Асоциация „Българска книга”, журналистът и поет Бойко Ламбовски, който оглавява културния отдел на вестник „Сега” и критикът Йордан Ефтимов, преподавател по теория на литературата в Нов български университет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *