Продължете към съдържанието

Авторът на Сиела Захари Карабашлиев е носителят на наградата Хеликон за 2009 година

“Кратка история на самолета” от Захари Карабашлиев е новият носител на наградата за съвременна българска художествена проза Хеликон” за 2009 г.

Мотивацията на журито гласи: “Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев се отличава за достигащото до всяко сърце послание за съдбата на емигранта и стегнатото и реалистично пресъздаване на това как в капката на семейния микросвят са отразени топлината и студът на вселената.” Съставът на журито тази година: председател – проф. Цветан Ракьовски (Югозападен университет, Благоевград), и членове писателите Златомир Златанов, Михаил Вешим, Иво Сиромахов и критика Йордан Ефтимов.
Наградите бяха обявени вечерта на 3 декември в книжарница “Хеликон-Витоша” в столицата. Миналогодишният носител Момчил Николов връчи грамотата и статуетката на новия победител, а председателят на журито прочете мотивационния текст за победителя.
Победителят Захари Карабашлиев бе номиниран за първи път за наградата “Хеликон” още миналата година с дебютния си роман “18% сиво”. Той е един от писателите емигранти, на които издателство “Сиела” подаде ръка през 2008 и 2009 г. наред с Илия Троянов и Димитър Динев, Капка Касабова и Юлиян Попов, Ружа Лазарова и Милена Фучеджиева. Завършил е българска филология в Шуменския университет с бакалавърска работа върху Виктор Пасков. От 1997 г. е емигрант в САШ, където работи като барман и фотограф на свободна практика.
На романа “18% сиво” малко не достигна да спечели наградата “Хеликон” за 2008 г. Затова пък през април 2009 г. точна тази книга се оказа най-продаваната от номинираните книги и това й отсъди обективната награда Цветето на Хеликон.

(За книгата “Кратка история на самолета” – състои от написани в реалистичен ключ човешки истории. Стегнатият, непретенциозен стил и отделянето на внимание преди всичко на крехките взаимоотношения между съвсем обикновени хора отпращат към силната традиция на американския разказ от Марк Твен и О’Хенри до Реймънд Карвър. Дори холивудските знаменитости, които се появяват като спорадични персонажи в някои разкази, са представени със свалени маски. Най-вълнуващите истории са болезнените разкази за отчуждението между родителите и децата, запазили обичта помежду си, но загубили безвъзвратно комуникацията си.)

Наградата представлява статуетка на бронзов орел, изработена от скулптора Евгений Кузманов, и 3000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *