Продължете към съдържанието

Разказът на архивиста на Травис Холанд ще продължи да се бори за Голямата Дъблинска награда за литература

Автори като Филип Рот и Кутси бяха изместени от списъка за Голямата Дъблинска награда за литература от нови имена  

"Разказът на архивиста" на Травис Холанд (издаден от Сиела) е сред избраните да продължат в надпреварата за Дъблинската награда за литература на английски език

 Трима дебютиращи новелисти продължават да се борят за Голямата Дъблинска награда (от 100 000 Euro) за творба публикувана на английски език за сметка на едни от най-големите имена в литературата. Philip Roth и JM Coetzee бяха победени от трима дебютиращи новелисти в надпреварата за таз годишната Дъблинска награда. И двамата литературни гиганти не попаднаха сред имената на авторите, които ще продължат да се борят за най-богатото възнаграждение за книга на английски език, изместени от дебютантите новелистите – Юнот Диаз, Майкъл Томас и Травис Холанд (автор на Сиела).
Журито, сред които са и романистите Рейчъл Билингтън и Тимоти Тейлър избраха осем книги от 147-те заглавия, посочени от библиотеки по цял свят. Автори като Кхалед Хюсейни, който събра 18 номинации за „Хиляда блестящи слънца”, Майкъл Ондатджи –номиниран от 13 библиотеки за „Дивисадеро” и Йън Маккелан, който се подсигури с 10 номинации за „На Чесил бийч”, също бяха сред елиминираните от решението на съдиите.
 Съдиите са запленени от дебютната книгата на Травис Холанд „Разказът на архивиста”, в която историята се събужда отново. Млад архивист посещава затвор в Москва, през 1939 г. за да преоткрие последния ръкопис на руския автор Исак Бабел.
Миналогодишната награда беше спечелена от ливанския романист Рави Хейдж за „Играта на Де Ниро”, а сред предишните спечелили са Орхан Памук и Мишел Уелбек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *