Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Денис Генпо Мерцел

Денис Генпо Мерцел


Дзен учителят Д. Генпо Мерцел

Сърцевината на учението на Генпо Роши е непоколебимата и заразителна увереност, че всеки един от нас, независимо от неговия социално-икономически, културен или религиозен произход може внезапно да се пробуди за своята истинска природа, подобно на великите учители от миналото – подобно на самия исторически Буда, чието основно учение не представлява нищо по-различно от това. Този опит ни помага да се освободим от тревогата и страха и да се научим да живеем по-осъзнато, с повече състрадание и радост от живота. Роши съчетава Дзен традицията с прозренията на такива напредничави западни личности като Карл Юнг, Фриц Пърлс, и Хел Стоун, даващи възможност практически на всеки да реализира своята истинска природа, което всеки всеки би могъл по-нататък да задълбочи чрез медитация.

Денис Мерцел произхожда от стар равински род. Роден е в Бруклин, Ню Йорк, израства в Южна Калифорния, където е бил средношколски и колежански шампион по плуване и състезател по водна топка в националния отбор на САЩ. Присъдена му е Бакалавърска степен по икономика в Калифорнийския щатски университет, Лонг Бийч и Магистърска степен по педагогика в Южнокалифорнийския университет. Бил е учител и спасител, преди да бъде посветен в монашество от Дзен учителя Тайзан Маезуми през 1973 г. Завършвайки официалното обучение с коани през 1979 г., той става втори Дхарма приемник на Маезуми Роши през 1980 г. като първият е Дзен учителят Бърни Гласман. Той получава инка (официално потвърждение, че ученикът е одобрен за дзен учител) от Дзен учителя Гласман през 1996 г., като по този начин става част от малка група западни хора, признати за последователи и на двете школи - на Сото и на Ринзай.

През 1982 г. Генпо Сенсей започва да преподава из цяла Европа и основава международна група, на която дава името Кандзеон (Любов и състрадание (милосърдие) Санкха, чийто център сега се намира в Солт Лейк Сити, щата Юта, с филиали във Франция, Холандия, Полша, Белгия, Германия, Англия и Малта. Той има 14 Дхарма приемници В продължение на единадесет години до 2007 г. той оглавява поста Президент на White Plum Asanga (Дзен Будистка общност "Уайт Плъм Санга") - световна общност, обединяваща  Дхарма приемниците на Тайзан Маезуми Роши, техните приемници и множество групи, които те ръководят.

Генпо Роши в момента провежда семинари по цял свят. Публикувал е „Окото никога не спи”, „Отвъд здравия смисъл и лудостта”, „24/7 Дхарма” и „Пътят на човешкото същество” и записал много DVD-та. Последната му книга, „Необятен ум/Необятно сърце: да намериш своя път”, публикувана през 2007 г., е преведена и в Холандия, Испания, Германия, Русия, Полша, Франция, Унгария, Хърватия, Румъния и България. Той има две деца - Тай, авиоинженер, получил образованието си в Южнокалифорнийски университет, и дъщеря Никол, която има Бакалавърска степен по математика и Магистърска степен по педагогика от Университета Пюджет Саунд. Женен е за Стефани Юнг Мерцел, съвместен администратор на Международния център за Дзен за распространение на „Необятния ум” (Big Mind Zen Center International).

Книги на Денис Генпо Мерцел


Събития

пвсчпсн
  12345
678
9
101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

» Най-продавани