Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Премиера на „Предсмъртните видения на Никола Петков“ oт Томас Макгонигъл

07 Юни 2019 | 11:00

Малко след 18:30 ч. на 6 юни 2019 г. в книжарница „Гринуич” се състоя премиерата на „Предсмъртните видения на Никола Петков“  от американския писател Томас Макгонигъл.

Пред събралата се публика книгата представиха Димитър Кенаров и Захари Карабашлиев.

Димитър Кенаров изтъкна, че историята на Никола Петков е разказана преди всичко през призмата на една общочовешката трагедия. България е всяко място; Петков е всеки човек.

В крайна сметка, може би най-голямото постижение на Макгонигъл е, подобно Фокнър, способността му да превръща баналността на всекидневието, сивите факти на историческото събитие, в литературен мит. „След събитието – пише той – това е всичко, което имаме: приетото в литературата.“, продължи той.

Самият Томас Макгонигъл сподели, че силно се надява с тази своя книга да вдъхнови българските писатели да пишат за времето на комунистическия режим и политическите убийства. „Щастлив съм, че сега когато идвам в България, българите живеят нормално. Нещата са добре, обикновени и нормални и вашата държава е като всички останали по света. Радвам се, че това, което се е случило с Никола Петков, днес не би било възможно.” – каза още американския писател, който издава творбата си за обесения от комунистите политик в Америка още в далечните 70-те.

„Предсмъртните видения на Никола Петков“е първата книга на американски автор, чието действие е изцяло ситуирано в България. В нея писателят Томас Макгонигълпресъздава последните мигове от живота на прочутия български политик.

В поток на мисълта, в който се сливат преживяванията на самия земеделски деец, цитати от документи от епохата, исторически факти, размисли на писателя и реплики на исторически фигури, познавали Петков, Макгонигъл създава една брутална картина на мига, в който Петков губи живота си, а България потъва все по-страшно в бездната на тоталитаризма.

Томас Макгонигъл е писател, литературен и художествен критик, университетски преподавател и журналист. Носител е на няколко награди, включително Notre Dame Review Book Prize. Романът му „Предсмъртните видения на Никола Петков“ за първи път е публикуван в превод на Ваня Томова в списание „Съвременник“ през 1991 г.Събития

пвсчпсн
123
4
567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

» Най-продавани