Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

„Хавра“ от Захари Карабашлиев с награда „Христо Г. Данов“

18 Юни 2018 | 14:01

 

 

На  15 юни в в къща музей „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив  Министерството на културата и Община Пловдив отличиха тазгодишните носители на престижната Национална литературна награда „Христо Г. Данов”.

Фаворит на журито в категория „Българска художествена литература” стана вторият роман на Захари Карабашлиев„Хавра“, изпреварвайки поетичната книга „Марс“ на Владимир Левчев  и „Юлски разкази“ от  Здравка Евтимова .

            Наградата беше връчена на автора на по време на тържествената церемония,  а самият Захари Карабашлиев призова към промяна на статута на наградата с цел разделяне на поезията от прозата и на дългата форма от късата:

Да сравняваш поезия с кратки разкази и роман е като да даваш един златен медал за художествена гимнастика, стрелба с лък и маратон. Нека се отнасяме с уважение към труда и смелостта на българските автори.

Издателство „Сиела“ благодари на Захари Карабашлиевза доверието и се гордее с отличието му. Литературният трилър в духа на Пол Остър и Иън Макюън за кратък период успя да завладее сърцата на хиляди български читатели и да ги направи съпричастни към личната съдба на една от ключовите фигури в нашата история – Джанюариъс Макгахан, както и към битката за справедливост на младия Никола, завърнал се във Варна след мистериозната смърт на баща си и изправен пред една променена, апатична и гротескна България.

Там, където история и настояще се срещат, любов и гняв се надбягват и истината търси своето възмездие, ще откриете едно от много значения на „Хавра“. Или свое собствено такова.


 


Събития

пвсчпсн
    123
45678910
111213141516
17
18192021222324
25262728   

» Най-продавани