Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Премиерата на новия роман на Георги Томов „Розариум” препълни DaDa Cultural Bar

16 Юни 2017 | 13:05

Едно от известните имена в съвременната българска проза – Георги Томов, се срещна с почитатели, близки и приятели вчера в Dada Cultural Bar по време на премиерата на втория си роман Розариум”. Новата книга на автора на сборниците с разкази „Не беше тук и си отиде” и Всичките дни и на романа Докато дишам (в съавторство с Дейна Бренченс) излезе преди месец и вече се радва на положителни отзиви дори сред най-взискателните читатели.

С Розариум Томов стъпва уверено в полето на философския роман – сюжетът проследява ожесточения сблъсък между идеали и действителност, обществени очаквания и морал. Името му е базирано на трактат, публикуван през 1550 г. в Германия – философската база на алхимията, който съдържа 22 гравюри върху дърво и дебат по проблемите на трансформацията и трансмутацията, а препратките към текстове на швейцарския психоаналитик Карл Густав Юнг са съпътстващи цялата творба.

Книгата бе представена от проф. д-р Амелия Личева, коятo впечатли публиката със задълбочения си анализ на текста. Тя сподели, че рядко в българската литература се срещат стройно написани и последователни романи, а персонажите на  Розариум със своята плътност и виталност успяват да разграничат разказвач от автор и да създадат усещането за досег със сериозна художествена литература, поставяща важни въпроси относно основни морални категории.

Изненадата на вечерта бяха думите на небезизвестния български писател и журналист Иво Иванов. С характерните си оптимизъм и сладкодумие, той увери присъстващите, че когато дръпнат конеца на последното изречение на Розариум, ще разклатят първото. Но предстоящото им пътуване между първа и последна страница ще ги разклати не по-малко.

 Защото Розариумсе оказва не само роман за Георги Томов, но и за човека, в когото той не се е превърнал. И роман на неудобните въпроси, които днес все по-малко се задават.

В края на представянето няколко почитатели на автора му подариха ръчно изработена броеница „Розари“ – един от основните символи в католицизма, а специален гост на вечерта беше и Петър Делчев – писателят-пътещественик, автор на сборника „Трънски разкази“ и романа „Кастинг за месия“, както и брат на Георги Томов.


Събития

пвсчпсн
 123456
78910111213
14151617181920
2122
23
24252627
28293031   

» Най-продавани