Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Творческият път на писателя Георги Марков бе акцентът по време на публичната дискусия „Задочни репортажи за Георги Марков“

24 Март 2017 | 11:26

Писатели, журналисти и съмишленици се събраха снощи в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“ по време на дискусиятаЗадочни репортажи за Георги Марков“, посветена на видния български интелектуалец и журналист.

Вчера в пълната Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“ се състоя дискусиятаЗадочни репортажи за Георги Марков“. Акцентът бе поставен върху литературата и езика на видния български писател и журналист. Сред дискутираните теми бяха развитието на Марков като писател и неговият път и в географски, и в творчески аспект – чистотата, която стилът му придобива с годините  и дълбочината на психологическите портрети на героите му. Жанровете, които литературното наследство на Марков обхваща, бяха съотнесени към епохата и държавите, в които българският творец живее, а мястото на Георги Марков в контекста на българската и европейската литературна действителност преди и след 1989 г. се превърна в централна тема на разговора. 

В дискусията взеха участие проф. дфн Инна Пелева, журналистът, писател и биограф на Георги Марков Димитър Кенаров, писателят дисидент Димитър Бочев и главният редактор на издателство „Сиела“ – писателят Захари Карабашлиев. Модератор бе критикът и писател Ангел Игов.

Събитието бе организирано от издателство „Сиела“ и Културен център на СУ „Св. Климент Охридски“. Видео от дискусията можете да видите тук.

 

Припомняме, че новото издание в два тома на „Задочни репортажи за задочна България“ (ИК „Сиела“) излезе от печат в края на 2016 г. Освен с нови корици, дело на художника Дамян Дамянов, изданията се отличават с предговор от Димитър Кенаров, публикуван в първия том, както и с азбучен показалец за най-често употребяваните от Марков имена.

*

Истински ценни са онези книги, които ти внушават усещането, че ти сам си ги написал, книги, чрез които се себеизживяваш, себелегитимираш и себеотстояваш, чиито страници са съдби, съчовеци, животи, съдържащи и твоя живот. Такива са очевидно и страниците на Георги Марков.“

Димитър Бочев, редактор на културната програма „Контакти”на РСЕ, излъчила за пръв път репортажите на Георги Марков


Събития

пвсчпсн
    123
45678910
11121314151617
181920212223
24
252627282930 

» Най-продавани