Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Руснак купува наше село и въвежда "плодородна" рубла

18 Юни 2013 | 15:41

Водка "Иванушка Дурачок" промива мозъка на българите

"Руският съсед" на Михаил Вешим започва с падането на Кремъл (настолен часовник) и завършва с инфаркта на руския гражданин Виталий Баранов - новия жител на село Ново Плодородно, впоследствие преименувано от поредните си господари на НовоЭ ПлодородноЭ. Или както казва кметът Стефанов - "тези две Э-та ще казват много на цяла България за геополитическата ориентация на нашето село!" Съселянинът му Чвори пък бързо добавя: "Две Э-та, една цел!" Книгата на Вешим е пълна с неслучайни аналогии, близки до днешната действителност, а всеки сам си прави изводите....

Това е комична книга, населена с типично български елементи, представителна извадка на населението на клетата ни родина. Именно затова можем смело да я наречем трагикомична, защото ако смехът създава ведро настроение и от него ти става леко на душата, то от хуморът на Вешим нещо те стиска за гърлото. И всеки нормален гражданин на тази държава започва да цъка с език и да клати глава - за съжаление писателят е пил вода направо от извора. Така стоят нещата - от векове българинът чака някой да дойде, да го излъже с обещания за светло бъдеще, да го преметне по най-лесния начин и да му даде толкова много алкохол, че да забрави за всичко. В случая кашони с водка "Иванушка Дурачок".

И все пак кой е руският съсед? Виталий Баранов е типичен представител на новата руска олигархия, а любовта му към България се крепи на лозунгите за вечна дружба от векове за векове. Мускулестият московчанин е внук на единствения руски войник, загинал в селото, чийто паметник се издига в самия му край. Само че солдатът Баранов далеч не остава в историята с борбата си срещу фашизма. Неговият случай е по-особен. Той си позволява да открадне шиле от двора на местен стопанин, за което следва разстрел. Години по-късно неговият наследник паркира мощния си джип пред обраслата с трънаци петолъчка, за да даде нов ход на случващото се в малкото полупланинско село.

Баранов купува на безценица запустялото местно училище и скоро го превръща в луксозна резиденция. Именно оттам той командва цялата империя, която скоро му предстои да създаде. Негова дясна ръка става руският възпитаник и бивш шеф на затвора Стефан Стефанов, заклет русофил и готов на всичко в името на Матушка Русия. Стефанов скоро е избран за кмет, а след това става и управител на новата общинска фирма "Иля Муромец ООД", дъщерна на дружеството "Кашчей Безсмертний", регистрирано на Каймановите острови. Именно тя уж взема под аренда, а всъщност реално придобива земята на Ново Плодородно, но селяните късно разбират това. Защото мислите им са заети в друга посока. Центърът на обществения живот кипи в кръчмата "Темза", бивша "Слива", впоследствие с референдум преименувана на "Москва". Населението изобщо не се интересува от обработката на реалната земя, защото начело с попа разиграва важни сделки на играта "Монополи". Местните смятат, че четенето разваля човека (затова и мислят за луд уволнения от новата власт журналист Маринов), а пиенето го оправя, и смело придобиват имоти на "Пикадили съркъс" и "Оксфорд стрийт". Манията по "Монополи" също има интересна предистория. В селото преди време пристига шотландец, който бързо печели симпатии с неограничените си възможности в пиенето и оставя играта. След време той изчезва мистериозно, за да се върне година по-късно, но вече като леля Хелън - човекът цял живот мечтаел да смени пола си. Та в Ново Плодородно се оказва, че никой не работи освен циганина Мирчо, който поживял в Германия и разбрал, че няма нищо по-хубаво от честно спечелените пари. Народът благославя руснака Баранов, който скоро заменя българския лев с конвертируеми плодородни рубли, раздава кашона с водка и дори убеждава попа да преименува църквата на "Андрей Рубльов", да я облепи с миещи се китайски тапети и в нея да се чете от руско издание на евангелието.

Единствените положителни герои в книгата са жените на Ново Плодородно. Единствено те са носители на здравия разум и успяват да разконспирират плановете на Баранов да превърне селото в руска колония, в която с помощта на продажни и корумпирани чиновници се лъжеусвояват европейски субсидии. Баранов стига дотам, че купува от военните стар склад за боеприпаси от времето на Варшавския договор, в който иска да складира ядрените отпадъци на бъдещата ядрена централа, руско производство. В крайна сметка руснакът свършва под тежестите на лежанката, а лекарите констатират свръхдоза бял прах в кръвта му. Кметът Стефанов отива в първия частен затвор, който построява с Баранов, но не като шеф, а като пандизчия, а 80-годишната баба Райна успява да направи революция във Фейсбук и да вдигне хората на протест.

"- Ох! - рече тя (баба Райна), стана от масата и полегна на леглото. - Ще ме умори тоя моя внук! Какви хубави момичета има в Америка! Руси, синеоки! А той харесал циганка! В рода ни никога досега не е имало циганка!"

"- Свободата не ще Караджата, а иска Екзарх! - тържествено произнесе Мартин Маринов и сякаш чу гласа си да отеква в малката стая като в катедрала.
Това бе пътят - не революция, а образование!"

"- Госпожо Райно, виртуалната свобода е като твойта компютърна крава - има крава, ама не пиеш мляко. Трябва да се организираме, но реално, не виртуално..."

"Само черното Гоче, дето по-отрано се наливаше с твърдо гориво, се опита да философства, фъфлейки над чашата си: - Братушките са насшият дфоен осфободител...А пък алкохолът е насшият троен осфободител!..."

"- Бразилската полиция задържа вчера на летището в Рио де Жанейро българския гражданин Дмитрий Бичевский. При проверка на летищните власти в куфара му били открити наркотични вещества. Предварителният наркотест е показал, че става дума за кокаин с приблизително тегло пет и половина килограма."

"Овце и говеда има и сега - каза гласно тя. - Но не по ливадите, а в кръчмата..."

Аглика Георгиева

Източник: http://novinar.bg/news/rusnak-kupuva-nashe-selo-i-vavezhda-plodorodna-rubla_NDMxNjs2MA==.htmlСъбития

пвсчпсн
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25
26
2728293031

» Най-продавани