Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Людмила Филипова се върна от Русия с литературна награда

29 Март 2013 | 10:53
Людмила Филипова дава автографи на почитателите си в Русия.

Людмила Филипова получи престижната международна литературна награда “Югра”, а Руското министерство на културата отбеляза, че това е “едно от значимите събития".

Българската писателка е единствената, отличена за проза за издадените на руски романи “Стъклени съдби" и “Червено злато" в най-престижната категория на конкурса “Славянска книга".

Наградата е учредена през 2007 г. от правителството на Ханти-Мансийския автономен окръг Югра в Сибир с идеята да се подпомагат изявени писатели, поети и преводачи от славянските страни, което да помогне за възстановяването на връзките между тези народи.  

“Невероятно е да видиш как творци от пет държави разговарят на своите собствени езици и се разбират без проблем. Време е да престанем да гледаме различията си и да обърнем внимание на онова, което ни обединява, защото сътрудничеството между славянските страни може да се отрази благотворно и в икономически, и в социален и културен аспект”, споделя Людмила Филипова.

Людмила Филипова (отпред вдясно) с останалите лауреати на конкурса


Тя била изумена и от друго освен руското гостоприемство. "В този район, в който се добива над 50% от руския петрол, литературата, изкуството и православието се поддържат с всички средства, а резултатът е нулева престъпност. И усещането е, че са ни задминали духовно и културно с десетилетия.

Людмила Филипова едва успяла да пренесе всичките армагани от Сибир. Писателката била изненадана и от десетки млади хора, които я чакали за автограф.

Тя не носела екземпляри от романите си, тъй като тиражите им на руски били изчерпани. Оказало се обаче, че местната библиотека е успяла да осигури книгата за руските й почитатели.


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1864995


Събития

пвсчпсн
  12345
6789101112
13
14
1516171819
20212223242526
2728293031  

» Най-продавани