Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Знаци по пътя  - градове и предели

Знаци по пътя - градове и предели

Автор: Иво Андрич

Преводач: Ася Тихинова-Йованович

Превод от:сръбски език

Дата на издаване:Декември 2012

ISBN:978-654-28-1227-2

Страници:0

Корична цена:14 лв.


„Аз всъщност никога не съм писал книги, а само разкъсани и разхвърляни текстове, които с течение на времето повече или по-малко логично съм свързвал в книги-романи или сборници разкази”    

Много самуваш и дълго мълчиш, сине мой, потънал в блян и уморен от пътищата на  духа. Ликът ти е посърнал, а лицето бледо, дълбоко сведени са твоите вежди, а гласът ти наподобява скърцането на затворски порти. Излез в летния ден, сине мой!
- Какво видя в летния ден, сине мой?
Видях, че земята е силна и небето вечно, а човек – слаб и кратковечен.
- Какво видя в летния ден, сине мой?
Видях, че любовта е кратка, а гладът – вечен.
- Какво видя в летния ден, сине мой?
Видях, че животът е нещо мъчително, съставено от неправилната смяна на грях и нещастие, да живееш значи да трупаш измама връз измама.
- Искаш ли да заспиш, сине мой?
Не, отче, отивам да живея.                                               

Иво Андрич -   Еx Ponto                                                                                    
И  първите му стъпки не остават  незабелязани. Още 1919 година хърватският критик  Любо Визнер възкликва : Най-прекрасният сараевчанин – нежен и блед с болезнено изтънчена ароматна душа... Принц без дворец, пажове и принцеси. Несретен  като всички творци. Амибициозен и чувствителен. Просто – творец  с бъдеще.  

Бъдеще, предопределило на Андрич международно признание и Нобелова награда заради богатството на духа, дълбочината на мисълта и мъдростта на словото. Но и заради умението да забележи и пресъздаде малките знаци и болезнените рани на копнежа към красивото, голямото и човешкото, които така често ни убягват. Знаци, които оставя по пътя към нас, за да ги намерим.
В сборника разкази за пределите и градовете ще ги открием в богатството на пределите, в техните упойващи и тежки аромати, в искрящия лазур на небето, в безкрайната и бурна синевина на морето, в жаркото слънце, в богатата култура и вековна традиция на градовете, както и в разкоша на техния дух и съдбините на обитаващите ги във времето хора.  

Иво Андрич… Всяка среща с неговия неповторим стил е като разходка в отдалечено и усамотено кътче, където си сам със себе си и своите мисли. Сборникът с разкази “Знаци по пътя” не прави изключение.  Не се чете навсякъде и по всяко време. Нужно е спокойствие, препоръчително е удобно кресло. Разпалена камина и чай само ще отворят още повече сетивата и ще засилят ефекта. Иво Андрич е терапия - за забързаните, урбанизирани и устремени към някакви неясни бъднини хора. Кратка и ефектна пауза от безумното препускане в матрицата.

Но внимавайте – не разваляйте усещането, като посегнете към книгата просто между другото, без наистина да сте в подходящото разположение на духа. Защото Иво Андрич и неговите разкази го изискват.

Толкова са различни един от друг… И все пак така личи майсторският стил на писателя! Самият той споделя, че никога не е писал истински романи, а по-скоро нахвърляни размисли и разкази, които придобиват някаква форма сами по себе си. Така е и в краткия сборник “Знаци по пътя”, където читателят отново попада в един забравен калейдоскоп на балкански случки, места и герои. С голяма любов пише Иво Андрич за Балканите. Дава воля на спомените си, за да изрови от миналото ценни моменти, а характерите, които описва, са толкова познати, толкова близки… балкански.

Не се опитвайте да четете разказите наведнъж. Препоръчителната консумация е по един – всеки от тях си е малка вселена, лична панорама, която живее свой собствен живот, а надникването в нея е привилегия за читателя.

Публикувано от Жоро

* Книгата бе любезно предоставена на “Библиотеката” от изд. “Сиела”.

Още от БАЛКАНСКА ЛИТЕРАТУРА

Още от автора


Събития

пвсчпсн
  1234
5
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

» Най-продавани