Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Трънски разкази/Балканска сюита

Трънски разкази/Балканска сюита

Автор: Петър Делчев

Дата на издаване:Октомври 2013

ISBN:978-954-28-1394-1

Страници:336

Корична цена:14 лв.


Трънски разкази са силна, сурова, неподправена проза със свирепа художествена мощ. Пред читателя се разгръща човешката душа на Балкана, страница по страница се разлиства потресаващата трагическа съдба на трънското село, заседнало във времето между двете световни войни. Пред очите ни израстват словесните картини на един варварски, първичен свят, където гладът, битката за живот сродяват човека с хищника. Воят и вопълът зловещо се надпяват, а човешката глутница е по-безпощадна от вълчата.

Балканска сюита е приютила три новели – ново стъпало в творческото развитие на Петър Делчев. Както при „Трънски разкази“ и тук има великолепен, сочен изказ и запомнящи се герои, но подтекстът е по-обемен и неочакван. Афористичността, изчистените сюжетни линии, дълбочината в психологията на героите са само фон, на който авторът споделя своя уникален светоглед. 

„Трънски разкази” на Петър Делчев разгръщат пред нас човешката душа на Балкана, разлистват страница по страница потресаващата трагическа съдба на трънското село. Пред очите ни израстват словесните картини на един варварски, първичен свят, където гладът, битката за живот сродяват човека с хищника. Воят и вопълът зловещо се надпяват. А човешката глутница понякога е по-безпощадна от вълчата.

Белетристичният дебют е многообещаващ. Прозата е заредена с поетичния ритъм на разговорната реч. Живият диалог – най-капризната същност на повествованието – обича автора и му се отдава с лекота. Характерите в творбата носят неповторимия колорит на региона, но израстват високо над него до величав портрет на българщината. Литературният образ е запомнящ се, незабравим. Само в тази книга един мъж може да се обеси... и кръвта му да изтече до капка...

Тясно жанрово сборникът е решен като новелистичен роман. Героите често пренасят съдбата си от разказ в разказ. Творбата докосва, родее се с най-добрата ни литературна традиция: „Старопланински легенди”, „Диви разкази”, „Кървави разкази”. Рисувайки вълчата усмивка на трънския планинец, Петър Делчев ще разочарова любителите на лекото четиво. Това не е книгата на лятната ви ваканция. Някои могат да нарекат сюжетите депресивни, изобразяваната действителност – отблъскващо жестока... Аз мисля, че това е най-голямото ù художествено достойнство: трагическото светоусещане... чувството за гибел, излъчваща светлина...

Авторът го притежава. Късчето самородно трънско злато му принадлежи. Изровил го е от вечността, промил го е през кръвта и таланта си. Откритието е самородно, а не претопено от класически образци.

В земята на вълците има литературно злато. Дано жилата се окаже неизчерпаема!

На добър час!

 

Александър Чакъров

 

 
 

„Петър Делчев ни предлага сурова, неподправена проза със свирепа художествена мощ. Пред очите ни израстват словесните картини на един варварски, първичен свят, където битката за живот сродява човека с хищника, а вопълът и воят зловещо се надпяват...”

                                                                       Александър Чакъров

                                                                                                              

 

„Завладяващи, покоряващи, настръхващи и успокояващи, упояващи, неразумно откровени и заслепяващи… Това са само част от думите, които мога да кажа за прекрасните разкази на Петър Делчев, в които той сам не пести цветния си език и с майсторство и талант заплита диви, живи и разтърсващи истории.”

 

                                                                                 Аделина Генова

                                                                           www.knigozavar.com

 

„Рядко имаме привилегията да разпознаем класик, преди следващите поколения да го определят като такъв. Освен проникновен народопсихолог, Петър Делчев е и талантлив разказвач с усет за мащаб и детайл. Модерната литература трябва да гледа смело напред в бъдещето, но и да стъпва на здрави основи. И точно това съчетание в творчеството на Делчев е определящо за мястото му в съвременната българска литература.”

 

                                                                                  Христо Блажев

                                                                          www.knigolandia.info

 

 

        ПИСАТЕЛ ИДВА

 

Не бих искал да си помислите, уважаеми читатели, че съм поставил това заглавие, воден от излишен патос или безкритична лекота. Живеем във време, не само на инфлация на думи, на политици, на банки, на доброта, но и на истински книги. Защото, иначе книги много, но малко са всъщност Книгите. Иначе и PR много. Огромно количество гении, свръхталанти, изключителни явления и обикновени таланти. А всъщност съвременни писатели – малко.

Петър Делчев досега е автор само на една книжка – сборникa „Трънски разкази”. Когато тя се появи, в литературните среди се заговори за този автор. Още с първия разказ – онази история с вълка, който може да бъде убит с голи ръце – не само по слога, не само по издълбоката народна история, развиващата се в една българска действителност, усетих, че това момче, непознато за мен, наистина може да улови вълка с голи ръце.

Петър Делчев беше единодушно приет от Управителния съвет на Съюза на българските писатели за член на писателската гилдия. Имах удоволствието да се запозна и лично – един здрав българин, с широка и истинска усмивка, с отсъствие на претенциозност, така популярна в държанието на по-младите хора на изкуството, с очи, които не само фотографират всичко около себе си, но излъчват енергията на човеколюбието, а не на отчужденост, студенина, всезнайковщина и купено отнякъде писателско поведение. Почувствах в тази личност здравина и стабилност, усетих основата му – българска и добродетелна.


ЗЕМЯТА НА ВЪЛЦИТЕ

Изкачих Трънските планини в края на септември. За първи път през живота си. От Кървав камък – самотна, живописна скала – се ширна вълшебна, омагьосваща гледка. Земята на вълците – една неразказана приказка! Но приказката изчезна за мигове. Непрогледна, космата като чудовище мъгла захапа слънчево-засмяната планина, налапа я и я погълна. Изкатери се на небето, настигна белите рунтави облачета и ги схруска. Слънцето ужасено угасна. Земята на вълците – стана страшна!

Трънските села умират. В буренясалите дворове цъфтят единствено белите цветя на некролозите. Граничната бразда се покрива с трева. Там, където България граничи със себе си… Без хора планината е пустиня, земя на вълци, смърт... Но в природата, вечността и литературата смъртта ражда живот. Роди се силна, сурова, неподправена поетична проза със свирепа художествена мощ...

 “Трънски разкази” и “Балканска сюита” на Петър Делчев в една книга.

“Трънски разкази” е болезнена приказка, описваща психологията на жителите в  едно село, простиращо се в забравена местност, скрито от света, в пространство, което по природния закон принадлежи на зверовете. Но там живеят и хора с големи сърца и вълчи души. Хора, скрили тайни и грехове, прогнили до корени и изровили от себе си всичко, което се мъчат да премълчат в моментите, когато проговарят душите им. Думите им раждат конфликти, мълчанието – заблуди, действията им – справедливост в една несправедлива действителност. А изпод всичко това се простира по човешки жестока драма, която на моменти прави хората повече вълци от вълците. Разказите са навързани и свързани, героите – цялостно изградени живи образи, обикновени и справедливи, заблудени и наранени, се опитват да контролират нещата с които могат да се примирят и онези, с които не могат. В тези истории има всичко – любов и омраза, смелост и страх, вяра и безверие...

“Балканска сюита” са новели по легенди – смразяваща интерпретация за време, за което или много говорим, или се опитваме да забравим. Време, в което няма компромиси. Три новели – разтърсващи. Каквото и да кажа няма да е достатъчно, прочетете ги за да усетите.

Не знам с колко болка авторът е писал тази книга, колко човещинка и сърце, колко милост и безмилостност му е трябвало за да нарисува героите си и да им отреди гибелна, но велика съдба, без да се отклонява от художествената си мисъл. Това са майсторски написани, по човешки споделени истории. Книгата не само докосва, тя хваща за гърлото и стиска до кръв.

А това, с което се гордея най-много е, че е написана от наш автор, роден автор, един от българските...

Още от автора


Събития

пвсчпсн
     12
345678
9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

» Най-продавани