Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Това изкуство на поезията

Това изкуство на поезията

Автор: Хорхе Луис Борхес

Преводач: Ангел Игов

Превод от:английски език

Дата на издаване:Декември 2013

ISBN:978-954-28-1429-0

Страници:104

Корична цена:10 лв.


Откровенията на Х. Л. Борхес (1899 – 1986) за едно литературно пътешествие, започнало в бащината библиотека в Буенос Айрес..., са споделяне на удоволствието, което доставя думата, и свидетелство за безсмъртието на литературата.

През есента на 1967 г., когато Борхес отива в Харвард, за да изнесе своите шест Нортънови лекции, той отдавна вече е смятан за ценен капитал. Неговите северноамерикански съвременници са убедени, че името му е сред онези, на които е предопределено да оцелеят в дългия поход на времето. Но трябва да изминат повече от трийсет години, за да възкръснат от архива лекциите на Борхес и да стигнат до нас като една съкровищница от литературни скъпоценности в есеистични, непретенциозни, често иронични и винаги вдъхновяващи форми. Те са изпълнени с дълбоко лични размишления и съхраняват моментния характер на устното му слово с неговия хумор и колебания. В началото на 60-те години на миналия век неговото прогресиращо ослепяване е почти пълно и той вече не вижда нищо. Това изкуство на поезията е въведение в литературата, във вкуса и в самия Борхес, който принадлежи  към традицията на другите “велики слепци”. Следвайки тази традиция в лекциите си, Борхес разговаря с автори и текстове, които винаги с удоволствие е цитирал и обсъждал. Източниците му внушават страхопочитание, възхищение и любопитство – от Омир, Вергилий, “Беоулф”, старонорвежките Еди, “Хиляда и една нощ”, Корана и Библията до Раббле, Сервантес, Шекспир, Кийтс, Хайне, По, Стивънсън, Уитман, Джойс.

Из За разни работи (поетическо изкуство)
Калин-Андрей Михайлеску

Величието на Борхес е в непреклонната му вяра в света на идеите, в усещането, че животът е сътворен от поезия.

Ню Йорк Таймс Бук Ревю

Борхес не се вълнува от теоретици на литературата, още по-малко от критици. Той смята, че едно от  нещастията на нашето време е, че не можем искрено да вярваме в щастието и в успеха, че приемаме идеята за щастлив развой на събитията като търговска уловка или фалшив авторски прийом.

Ню Йоркър


Ревю от Петя Райчева

Когато става въпрос за поетически теории и за инструменти за написване на стихотворение, макар малко да ме е срам, ще си призная, че съм прочела само философския трактат на Аристотел и “За поетическото изкуство” на Стефан Цанев. От двете книги взех много, но от лекциите на Борхес взех още повече. Защото това изкуство на поезията, тази изящност на думичките подредени в синхрон, мелодията, която се носи от тях и смисъла, който пазят в себе си понякога не е достатъчно само да се усещат и чувстват, нужно е и да се разбират.

В Това изкуство на поезията, Борхес разглежда поети и писатели дали пример на света като цяло – от Античността и зараждането на литературата до наши дни.

Лекциите му са построени в 6 части, като последната “Кредото на поета” е посветена на него самия – спомените от детството му, моментите, когато се е влюбил в поезията и творческите му търсения през годините.

Първата лекция – “Загадката на поезията” – е изградена от откровения и размишления или по-точно “съмнения”, както Борхес ги нарича, за това какво всъщност е поезията. Защото да се дефинира тя не само като понятие, но и като изкуство, не е лесна работа. Поезията е свързана с различни усещания, с индивидуални за всеки от нас характеристики, можем да я четем, но можем и да я създаваме – “А животът – убеден съм в това – се състои от поезия.”

“Метафората” е втората лекция. А какво е метафората? Как се образува и създава тя? Как се изменя през годините и според търсенията на творците? Нещо, което не можем толкова лесно да си обясним. Следват лекциите “Разказване на историята”, “Музиката на словото и преводът” и “Мисъл и поезия”, които ще разкрият много тайни, свързани с изкуството и писането.

Това изкуство на поезията – книга, бедна на страници, но богата на съдържание, едно пътуване през творческото вдъхновение, полезна не само за хора, които се занимават лично или професионално с литература, но и за такива обикновени читатели като мен, защото, когато чета стихотворение и даден стих ме накара да настръхна, аз искам да знам, трябва да знам, Защо и Как го е направил. А за пишещите и създателите на истории мога да цитирам: “Когато напиша нещо не мисля дали е фактически истинно, а дали е вярно спрямо нещо по-дълбоко. Когато напиша разказ, аз го правя, защото някак си вярвам в него – не така, както човек вярва на историята по принцип, а по-скоро, както вярва на мечта или на идеал.” Х. Л. Борхес

“Това изкуство на поезията” – препоръчвам!


Събития

пвсчпсн
  12345
6
7
89101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

» Най-продавани