Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

София през погледа на архитекта. Любомир Нейков – живот и творчество

София през погледа на архитекта. Любомир Нейков – живот и творчество

Автор: проф. д.изк. Румен Нейков

ДИЗАЙН НА КОРИЦА: Дамян Дамянов

Дата на издаване:Юни 2020

ISBN:978-954-28-3160-0

Страници:136

Корична цена:20 лв.


„София през погледа на архитекта. Любомир Нейков – живот и творчество“ е книга за архитектурната история на столицата, обхващаща две напълно различни епохи, разделени от разрушителните бомбардировки на Втората световна война. Неин автор е проф. д.изк. Румен Нейков – син на Л. Нейков.

Историята на града е разказана през биографията на арх. Любомир Нейков – забележителна фигура в столичната архитектура, чиято творческа кариера обхваща периода от 30-те до 80-те години на XX век. Това е период на съществени обществено-политически трансформации, неизбежно даващи своето отражение и върху архитектурно-урбанистичното развитие на политическия център на България.

Книгата е забележителна с начина, по който илюстрира контрастите, но и приемствеността в двете архитектурни епохи, разказва скритите истории на едни от най-мащабните за София урбанистични проекти, рожба на съответните политически идеологии. Акцент е поставен върху безпрецедентната организация и усилия на службата за възстановяване на София от бомбардировките, чийто началник е арх. Нейков. Разбити са митовете около плана „Мусман“, в екипа по чието изготвяне участва Любомир Нейков, около плавателния канал на София . Разказани са историите на строежа на Народната библиотека, Паметника на Съветската армия, модернизирането на Киноцентъра в Бояна. Внимание е обърнато и на реализираното и нереализирано от проектите за новия център на града при Вълко Червенков и Тодор Живков.

Разбира се, най-голямата ценност на това издание са многобройните снимки, карти, планове и схеми, част от личния архив на арх. Любомир Нейков, много от които се публикуват за първи път.

проф. д.изк. Румен Нейков проф. д.изк. Румен Нейков

Завършва средното си образование с отличие в Софийското музикално училище през 1965 г. Следва две години цигулка в Българската държавна консерватория. Продължава образованието си във Висшето училище по музика „Ханс Айслер” в Берлин, ГДР, където завършва две висши образования – цигулка и оперна режисура през 1975 г.

По време на следването и по-късно е асистент на проф. Хари Купфер в Дрезденската опера и Берлинската Комише опер. Режисьор в оперните театри на Плевен, Стара Загора и София. Директор и режисьор на Старозагорската опера (1994–1998).

От 1988 и понастоящем – преподавател по режисура и актьорско майсторство във Вокалния факултет на НМА (от 1999 до 2008 година два мандата Завеждащ катедра Музикално-сценично изкуство). Член на Академичния съвет на НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Над 70 постановки на опери, оперети и мюзикъли във всички значителни музикални центрове на България, някои от тях гостували в Малта, Гърция, Израел, Белгия, Германия, Швейцария, Франция, Испания, както и гост-режисьор в Македония.

Над 170 публикации, включително в Германия, Австрия и Белгия. Автор на 6 книги. Преводи на книги и либрета от немски и руски. Изнася научни доклади на симпозиуми в Щатсопер, Виена; Театър на Шан-з Елизе, Париж; в Мюнхен, Майнц, Турнау.

Номинации Музикант на годината и Кристална лира. Златна лира. Две национални награди за режисура. Професор, д-р на изкуствознанието.

СЪДЪРЖАНИЕ
ЗА ТАЗИ КНИГА............................................................................................................11
Глава I
СОФИЯ – ГРАД, КОЙТО КРАЧИ КЪМ БЪДЕЩЕТО................................................13
Глава II
ЩРИХИ ОТ ЕДНО ДЕТСТВО Автобиографична скица............................................26
Глава III
СТУДЕНТ ПО АРХИТЕКТУРА В БЪРНО.................................................................30
Глава IV
ДА ОБИКОЛИШ ЕВРОПА С ВЛАК............................................................................34
Глава V
НЯКОЛКО ДУМИ ЗА РОДНАТА АРХИТЕКТУРА....................................................38
Глава VI
ЛАБОРАТОРИЯ ЗА БИОЛОГИЧНА ВОЙНА............................................................41
Глава VII
ДВЕ СИНИ КАРТОНЧЕТА..........................................................................................57
Глава VIII
КРЪЩАВАТ НАРОДНАТА БИБЛИОТЕКА НА ШУМЕНСКИ АДВОКАТ............72
Глава IX
КУХ ЛИ Е ПАМЕТНИКЪТ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ?........................................78
Глава X
ПЛАНЪТ „НЕЙКОВ“....................................................................................................87
Глава XI
МОТО 18 18 18...............................................................................................................98
Глава XII
ВИТОША – ХИЖА „СРЕДЕЦ“ И КИНОЦЕНТЪРА................................................107
КРАТКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА НЯКОИ АРХИТЕКТУРНИ ОБЕКТИ
В СОФИЯ......................................................................................................................112
ВМЕСТО ПОСЛЕСЛОВ. СЛОВО НА ЗАСЛУЖИЛИЯ АРХИТЕКТ
ЛЮБОМИР М. НЕЙКОВ НА ТЪРЖЕСТВЕНОТО ЧЕСТВАНЕ 100 ГОДИНИ
ГРАДОУСТРОЙСТВО В БЪЛГАРИЯ........................................................................129
ИЗТОЧНИЦИ...............................................................................................................132

Събития

пвсчпсн
  12345
67
8
9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

» Най-продавани