Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Скептици

Скептици

Автор: Людмил Тодоров

Дата на издаване:Декември 2013

ISBN:978-954-28-1437-5

Страници:140

Корична цена:10 лв.


Софчето е свръхчувствително дете с неукротимо, развинтено въображение. Когато брат и се ражда, тя изпада в депресия – никой вече не я обича и дори не я забелязва.  На ръба на своите сили, тя решава да премахне причината за своето нещастие и да убие Наско. Ужасът и угризенията, които я връхлитат после, остават за цял живот.

Повестта Скептици изследва интимните отношения между брат и сестра и обхваща близо двайсет години от живота им. Книгата разказва за техните детски, ученически и по-сетнешни влюбвания, душевни кризи, несполуки и  успехи. Грозното българско живеене има място в този текст само толкова, колкото да извади наяве другото, интимното живеене, за което ние или говорим натруфено и глупаво, или предимно мълчим. Скептици е книга за любовта и изолацията, на която се обричат онези, които имат силата да я изпитат.


Ревю на Петя Райчева                            

Странно е колко много истини може да прозре човек след като прочете такава очарователна книга като Скептици на Людмил Тодоров. Колко много неща може да осъзнае, да почувства и да изпита отново.

Това е история за две деца, брат и сестра, която проследява 20 години от живота им. Те порастват различни, ту се сближават, ту се отдръпват един от друг, отричат се, а после отново се търсят, в моментите, в които имат нужда от закрила.

Софчето – голамата сестра обича да фантазира, вживява се в руските класически романи, вярва в доброто и мисли, че действителността е такава, каквато е по книгите. Затова рязко взима драстични решения, когато нещата не се получават  както очаква. Нейният брат Наско обича точността и като всеки математик пресмята нещата до най-малка подробност. Но като всяко дете и той изпада в непредвидени ситуации, които трудно след това може да превъзмогне. И тази тяхна различност ги допълва и ги прави едно цяло, спасява ги от разочарованията на външния свят. Наско и Софчето са като че ли единаци в обществото, нямат приятели, спускат се бързо, наивно в предизвикателствата и изкушенията, които им предлага животът, а после също така внезапно излизат наранени, сякаш не разбрали поуката. После разговарят двамата като брат и сестра, като две страни на една същност, като две души, които се спасяват взаимно.

Скептици е книга за порастването, за съзряването, за първите любовни усещания и разочарования, за отношенията между родители и деца, братя и сестри. Една красива човешка история, в която много читатели могат да се огледат и да открият себе си.

Все пак ние хората сме такива, каквито сме – песимисти, оптимисти, скептици, обкръжени с голямо внимание или пълни самотници – такива, каквито ни възприемат останалите или такива, каквито се чувстваме...

„Скептици” е чудна и мъдра книга – препоръчвам я от сърце на всички читатели!


Събития

пвсчпсн
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23
24
2526272829
30      

» Най-продавани