Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Ръководство на героя за Спасяване на Кралството

Ръководство на героя за Спасяване на Кралството

Автор: Кристофър Хийли

Преводач: Надя Златкова

Превод от:английски език

Дата на издаване:Септември 2015

ISBN:978-954-28-1885-4

Страници:408

Корична цена:14 лв.


Забързано, смешно и свежо въведение в един свят, където всичко, дори и класическите вълшебни приказки, не е точно такова, каквото изглежда.

 

Принц Прекрасен се страхува от стари дами. Не знаехте това, нали?

Не се притеснявайте. Има много неща, които не знаете за Принц Прекра сен – той няма представа как да използва меча, не обича джуджетата и изпитва необяснима омраза към късите наметала. Някои от вас може би дори не осъзнават, че има повече от един Принц Прекра сен. И че нито един от тях всъщност не се казва Прекра сен. Никой не се казва така.

Прекрасен не е име, а прилагателно. Но не обвинявайте себе си за липсата на познания за Принц Прекра сен – вината е на мързеливите бардове…

 

Принц Лиам. Принц Фредерик. Принц Дънкан. Принц Густав. Никога не сте чували за тях, нали? Това са принцовете, които спасиха Спящата красавица, Пепеляшка, Снежанка и Рапунцел и все пак заради ужасните бардове, които написаха историите, вие ги познавате просто като Принц Прекрасен. Но всичко това ще се промени. Отхвърлени от принцесите си и принудени да напуснат замъците си, Лиам, Фредерик, Дънкан и Густав попадат на един пъклен план, който може да застраши кралствата им. Сега само от тях зависи дали ще преодолеят различните си недостатъци, ще се изправят срещу тролове, разбойници, дракони, вещици и други ужасни неща и ще станат героите, които никой не мисли, че може да бъдат.

 

С първия си роман Кристофър Хийли ни отвежда на едно пътуване с четирима несъвършени принцове, които се опитват да станат идеални герои, и техните четири невероятни принцеси. Забързано, смешно и свежо въведение в един свят,     където всичко, дори и класическите ни вълшебни приказки, не е точно такова, каквото изглежда.

 

-«ПРОЛОГ

НЕЩА, КОИТО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА ПРИНЦ ПРЕКРАСЕН

П

ринц Прекрасен се страхува от стари дами. Не зна­ехте това, нали?

Не се притеснявайте. Има много неща, които не зна­ете за Принц Прекрасен - той няма представа как да из­ползва меча, не обича джуджетата и изпитва необяснима омраза към късите наметала.

Някои от вас може би дори не осъзнават, че има по­вече от един Принц Прекрасен. И че нито един от тях всъщност не се казва Прекрасен. Никой не се казва така. Прекрасен не е име, а прилагателно.

Но не обвинявайте себе си за липсата на познания за Принц Прекрасен - вината е на мързеливите бардове. Нали знаете, че в онези времена бардовете и странства­щите певци са били единственият истински източник на новини. Те са тези, които правели хората прочути. Те изковавали репутацията на всеки един герой (или разбойник). Винаги, когато се случвало нещо важно - спасявали някоя дама, убивали някой дракон или раз­
валяли магия, придворните бардове написвали песен за това, а странстващите певци изпълнявали песента от кралство в кралство, разпространявайки историята из много земи. Но бардовете не обичали подробностите. Не смятали, че е важно да включват имената на героите, които спасявали дамите, убивали драконите и разваля­ли магиите. Те просто наричали всички тези младежи „Принц Прекрасен“.

Text Box: Фиг. 1 Стандартен бардЗа бардовете дори нямало значение дали въпрос­ният човек наистина е безстрашен герой (като принц Лиам, който се сражавал с могъщо, бълващо огън маги­ческо чудовище, за да събуди една омагьосана принцеса) или някакъв младеж, който просто се оказал на правилното място в точния момент (като принц Дънкан, който също събу­дил една принцеса от омагьосан сън, но само защото някакви джуджета му казали да го направи). Не, бар­довете дали на всички тях едно и също общо име, независимо от това дали принцът едва не умрял (като принц Густав, който бил хвърлен от триме­трова кула, когато се опитал да спаси Рапунцел), или просто впечатлил едно момиче с танцовите си умения (принц Фредерик, който ухажвал Пепеляшка на дворцовия бал).

Ако Лиам, Дънкан, Густав и Фредерик имаха нещо общо помежду си, то е, че нито един от тях не беше осо­бено доволен да го наричат Принц Прекрасен. До голяма степен това, което ги събра, беше омразата им към това име. Не че да се съюзят беше непременно най-добрата идея за тези младежи.

Ако надникнем малко напред, например в двадесета глава, ще видим героите ни в малък планински град, на­речен Фларгстаг, седнали в може би най-ужасната кръчма на света - „Дебелия мастиф“. Това е едно от онези влаж­ни и мрачни места, където пирати и убийци играят кар­ти, докато замислят поредните си долни престъпления (които често включват грабеж в самата кръчма). Това не е място, където бихте очаквали да видите дори и един Принц Прекрасен, да не говорим за четирима. И все пак в двадесета глава всички са там - Лиам, целият натъртен и изцапан, със сажди и кости от риба в косите си; Густав, с обгорени и очукани доспехи, който масажира голата си, ярко червена глава; Фредерик, покрит с достатъчно пръст, за да си помисли човек, че току-що е изпълзял от някой гроб; и Дънкан, с голяма цицина на челото и об­лечен с... това дали не е нощница? А, има и около петде­сет въоръжени разбойници, заобиколили масата им, като всички те изглеждат сякаш изгарят от нетърпение да сма­жат принцовете на кайма.

Разбира се, когато стигнем до двадесета глава, не може да виним принцовете за това, че изглеждат като истински развалини. Те имат късмет, че изобщо са живи след срещите си с вещицата, великана и... ами, ще види­те. Всъщност фактът, че принцовете всеки момент ще станат част от огромно сбиване, не е много изненадващ, имайки предвид седмицата, която току-що са преживели. Но мисля, че избързваме малко.

Преди да стигнем до този повратен момент в „Дебе­лия мастиф“, трябва да се върнем в кралство Хармония, където започва цялото приключение - или бъркотия, за­виси кого ще попитате. Трябва да се върнем там, където принц Фредерик успява да изгуби Пепеляшка.


Събития

пвсчпсн
  12345
678910
11
12
13141516171819
20212223242526
2728293031  

» Най-продавани