Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Проект за свиване на растежа

Проект за свиване на растежа

Автори: Венсан Лиеже , Стефан Мадлен , Кристоф Онде , Ан-Изабел Вейо

Преводач: Радосвета Кръстанова

Дата на издаване:Януари 2014

ISBN:978-954-28-1518-1

Страници:148

Корична цена:8 лв.


Възможен ли е демократичен и спокоен преход към едно по-устойчиво и желано общество?

Началото на новото хилядолетие бе свидетел на зараждането на ново идейно движение, обединено около лозунга „Да излезем от растежа“. Изхождайки от една радикална критика на обществата на растежа, основани на модела на развитие на продуктивизма и разкривайки задънената улица, до която той води, това необичайно политическо НЛО успя да раздвижи дебата и да обогати дискусиите по тези тема. Моделът на Свития растеж се основава на конкретни колективни инициативи и на иновативни предложения: безусловен минимален доход за всички, разширяване на сферата на безплатните услуги и обмен, съзнателно опростяване на живота, преход към нови, по-устойчиви, по-желани и по-дружелюбни форми на обществено съжителство, открита релокализация. С други думи: разкрепостяване на мисленето и излизане от едноизмерния модел на „икономическия човек“.

 

Стратегическият и политически размисъл в средите на движението доведе до предложение за Безусловна дотация за автономия, съответствана от един Приемлив минимален доход.

Тази Дотация представлява икономически и социален инструмент, който би могъл да ни изведе от безизходицата, към която все по-стремително ни води обществото на неограничения растеж. Манифест за Безусловна дотация за автономия, който държите в ръцете си, тръгва от идейните първоизточници на Свития растеж и предлага размисъл, но и конкретни пътища, които по демократичен и ненасилствен начин да ни доведат до по-устойчиви и по-справедливи общества.

 

Тази книга, представена на българския читател от Радосвета Кръстанова, може да допринесе за развитието на този фундаментален дебат в България.

СЪДЪРЖАНИЕ

 

Предговор. Манифест за разкрепостяване на мисълта и за нови ценности

Въведениe

Предговор

I. Защо да свиваме растежа?

1) Главният проблем е Растежът!

2) Да мислим иначе – за крачка встрани към Свиване на растежа

II. Безусловната дотация за автономия (БДА) – проект за Свиване на растежа

III. Защо Безусловна дотация за автономия?

1) Социален инструмент

2) Икономически инструмент

3) Политически инструмент

4) Безусловната дотация за автономия – метод и път към устойчиво и желано Свиване на растежа

IV. Безусловната дотация за автономия – съдържание и инструмент на прехода

1) Съдържание

2. Инструмент на прехода

3. Перспективи

V. Безусловната дотация за автономия: как да бъде въведена?

1) Първи сценарий: разширяване на конкретните алтернативи

2) Втори сценарий: въвеждане на БДС, съчетан с МПД

3) Трети сценарий: намаляване на работното време чрез разпределянето му

4) Конвергенция между трите сценария

VI. Вече и оспорван

1) Общество на подпомагани безделници?

2) Безусловно? Права и задължения

3) Какво да е финансирането за БДА?

4) БДА, съчетана с МПД: а свободата ми да консумирам?

5) Риск от масова емиграция?

VII. Заключение: днешната утопия ще бъде реалност на утрешния ден

Благодарности

Речник на термините

Библиография

Филмография

Предговор

 

 

Нашето капиталистическо и продуктивистично общество, стремящо се към „все повече и повече“ е в криза... Не бива обаче да чакаме системата да се срути под собствената си тежест и от още димящите развалини спонтанно да изникне един по-добър свят. Принадлежа към хората, които предпочитат да възпяват днешния ден, а не далечното светло бъдеще. Трябва да започнем да търсим изход още сега. На човечеството можем да съобщим една добра новина: човешкото общество е вече достатъчно богато, за да позволи на повече от седем милиарда души да живеят добре...

Следователно няма защо да скланяме глава пред политиките за социална рецесия, а трябва, напротив, да заявим, че верността ни към разкрепостяващите битки на нашите деди изисква днес да сме още по-взискателни и да наложим нов пакт за социални права, който да не е отстъпление, да сътворим нов пакт и той да не води към укрепване на системата, която ни смазва, а да ни позволява да пристъпим към истинска промяна на обществото.

Разискваме за подходящо име, което трябва да дадем на този нов пакт: социален доход, Безусловна дотация за автономия, универсален или граждански доход, социализирана заплата, социален дивидент... как ще го назовем, не е от особено значение. Важното е: привържениците на безусловно гарантирания доход са единодушни, че става дума не за по-малко, а за повече социална система. Главното е всички да се убедим, че Безусловната дотация за автономия е основен елемент от този нов социален пакт, който ще позволи да се придвижим към по-голяма автономия и възможно най-бързо да сложим край на централната роля на труда в нашия живот.

Дискусиите относно формата на този социален доход трябва да продължат. В наш интерес е да не затъваме в различията, а да търсим сходство на възгледите, основано на нашата социална, политическа и културна история. Трябва да сложим край на над двадесетгодишните безплодни битки за социален доход, но и не бива да се осланяме лековерно на думите на противниците ни, като Ален Мадлен, Кристин Бутен или Доминик дьо Вилпен, които говорят за „социален дивидент“. Това, което ни противопоставя на десницата, е не само размерът на гарантирания доход, нито единствено универсалният или неуниверсалният, безусловният или условният му характер, а ролята на този гарантиран, универсален и безусловен доход като инструмент за излизане от капитализма и продуктивизма. С други думи: Безусловната дотация за автономия по никакъв начин не е доход за оцеляване! Тя е свързана с понятията „дар“, „безвъзмездност“, т.е. с изграждането на „общи блага“...

Винаги съм изразявал предпочитанията си към Безусловната дотация за автономия, отпускана под няколко форми: част под формата на национална валута (евро), друга значителна част под формата на създадени местни пари (с цел най-вече да се улесни релокализацията на съществени от социална и екологична гледна точка блага) и трета част, според мен от основно значение, под формата на права на достъп до общи блага (безплатна вода за жизнени нужди, обществен транспорт, енергийни източници и др.). Убеден съм, че нашата борба за Безусловна дотация за автономия трябва преди всичко да приеме формата на защита и разширяване на сферата на безвъзмездното (свободен достъп до някои блага и услуги).

Настоящият Манифест за Безусловна дотация за автономия (БДА) разкрива широка перспектива за свиване на растежа, главно в интерес на най-бедните, и отказ от растеж, като отхвърля все по-строгите ограничения по модела „Оландреу“13 и се стреми да измисли политика на Buen vivir14 по френски образец!

 

Пол АриесДиректор на „Животът е наш!“ / Саркозифаг

Главен редактор на списание „Les Z’indigné-e-s“ (Възмутените)

Още от LIBER, LIBER


Събития

пвсчпсн
     12
3456789
101112
13
141516
17181920212223
24252627282930
31      

» Най-продавани