Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Предстоят ли най-добрите дни за човечеството

Предстоят ли най-добрите дни за човечеството

Автори: Стивън Пинкър , Мат Ридли , Малкълм Гладуел и Ален де Ботон

ДИЗАЙН НА КОРИЦА: Фиделия Косева

Преводач: Христо Димитров

Дата на издаване:Март 2019

ISBN:978-954-28-2826-6

Страници:120

Корична цена:12.9 лв.


Прогресът е една от най-завладяващите концепции на модерната епоха. От Просвещението насам западният свят демонстрира, че подобренията в живота на хората са възможни чрез еволюцията на институциите, иновациите и идеите. Прогресът дори сякаш се ускорява заради новите технологии, инивидуалните свободи и глобалното разпространение на правила, които дават възможности за развитие на хората и обществата.

Но неизбежен ли е този прогрес?

Неговите критици твърдят, че човешката цивилизация е станала различна, не по-добра, в последните два века и половина. Това, което се вижда като положителна промяна в един момент, се превръща в пречка или проблем в друг. Накратко – прогресът е идеология, не факт, начин за гледане на света, а не описание на реалността.

Четирима големи мислители се изправят един срещу друг
в дебат за бъдещето на човечеството.

Стивън Пинкър и Мат Ридли вярват, че то ще е по-добро от настоящето.

Малкълм Гладуел и Ален де Ботон са на обратното мнение – че предстоят кризи и провали.

Кой има право – това ще отсъдите сами за себе си.

Писмо от Питър Мунк

 Откакто стартирахме Дебатите на Мунк, със съпругата ми Мелани сме дълбоко удовлетворени колко бързо завладяха въображението на публиката. От първото ни събитие през май 2008 г. досега сме провели по мое мнение едни от най-вълнуващите дебати по обществена политика в Канада, а и в други страни. Дебатите на Мунк са глобални като фокус и засягат широка гама проблеми, като например хуманитарната интервенция, ефективността на чуждестранната помощ, заплахата от глобалното затопляне, влиянието на религията върху геополитиката, възхода на Китай и упадъка на Европа. Тези завладяващи теми дадоха храна за интелектуалните и етичните схващания на някои от най-важните мислители и дейци от Хенри Кисинджър до Тони Блеър, от Кристофър Хичънс до Пол Кругман и от Питър Менделсон до Фарид Закария.

Повдигнатите в Дебатите на Мунк теми привлякоха не просто обществено внимание, но и помогнаха на много от нас да се запознаят по-добре с концепцията за глобализацията, а оттам и да не се плашат толкова от нея. Лесно е да си с поглед, обърнат навътре, лесно е да си ксенофоб или националист. Трудно е да пристъпиш в непознатото. За мнозина глобализацията е в най-добрия случай абстрактна идея. Целта на тази поредица дебати е да помогне да хората да бъдат по-запознати с нашия бързо променящ се свят и да се чувстват по-удобно при участието си в универсалния диалог за проблемите и събитията, които ще определят колективното ни бъдеще.

Няма нужда да ви казвам, че има още много, много наболели въпроси. Глобалното затопляне, бичът на крайната бедност, геноцидът или нестабилният ни финансов ред – това са само няколко от най-важните проблеми, които засягат всички хора. Според мен, а и според членовете на борда на фондацията ми качеството на обществения диалог по тези ключови теми намалява правопропорционално на засилването на очевидността и увеличаването на броя на проблемите, изискващи нашето внимание. Тези дебати се опитват да подчертаят най-важните проблеми в ключови моменти на световния диалог и не просто представят идеите и мнението на някои от най-изявените мислители, но и синтезират публичните страсти и познания, като помагат да преодолеем някои от предизвикателствата пред човечеството.

Животът ме е научил, а съм сигурен, че е научил и мнозина от вас, че предизвикателствата ни карат да разкрием най-доброто, на което сме способни. Надявам се, сте съгласни, че участието в тези дебати е предизвикателство не само за съперниците, но и за нас – да мислим ясно и логично за важните проблеми, пред които светът ни е изправен.

 

Питър Мунк

Основател на фондация „Ауреа“

Торонто, Онтарио

 

  

Увод от Ръдиард Грифитс

 „Предстоят ли най-добрите дни за човечеството?“ беше повратен момент за нашата поредица. За почти десет години провеждащите се два пъти в годината Дебати на Мунк се концентрираха предимно върху горещи геополитически, социални, икономически или технологични проблеми. Тогава защо изведнъж решихме, че дебатът през есента на 2015 г. трябва да има силен политически уклон? Вярваме, че много от по-мащабните дебати, които водим като общество, се дължат на непрекъснатото чудене на човек дали се развиваме като вид, или не.

Много коментатори разглеждат днешните смутни събития в света и смятат, че се забелязва бавен, но стабилен упадък на основания на правила ред и идва краят на икономическия прогрес, определил петте десетилетия след Втората световна война. Други смятат, че разсейването на властта от държавите към други играчи от типа на НПО (неправителствените организации) и глобални съюзи и институции – всички набиращи огромна скорост от мигновената комуникация на световните социални мрежи – е предвестник на нова ера на мир и благополучие. Защитниците на „втора“ технологична революция предвиждат бъдеще с рязко повишаване на жизнения стандарт, нови перспективи за индивидуално и колективно сътрудничество и изразяване, както и на една по-чиста и зелена планета. Противниците обаче изтъкват как новите технологии подхранват социалното и икономическото неравенство, овластяват държавите да нарушават неприкосновеността на личния живот на гражданите им и отвличат вниманието на човечеството от усилената работа и саможертвата, необходими за поддържане на устойчив живот на планетата Земя.

Казано накратко, за половината от нас чашата е винаги полупразна независимо от проблема или предизвикателството. За другата половина от човечеството чашата е полупълна. Като лично мнение ние сме или оптимисти, или песимисти за състоянието и бъдещето на живота ни, на обществото и за човечеството като цяло.

Дебатът на Мунк за прогреса беше съзнателно усилие да накараме повече от 3000 души, изпълнили зала „Рой Томсън Хол“ в Торонто, да изберат веднъж завинаги страна в този неподвластен на времето спор на съвременната ера. Ако перифразираме същността на дебата, темата беше „Предстоят ли най-добрите дни за човечеството, или не?“.

Преди началото на събитието публиката беше помолена да отговори на въпроса. В края на продължилия час и половина дебат публиката гласува отново. Занимателният и оживен дебат, представен на следващите страници с всичките му реторични похвати, атаки и парирания, промени нагласата на мнозина. Ако искате да разберете дали „чашата“ на човечеството е полупълна, или полупразна, продължете да четете. Гарантирам ви, че този запленяващ ума дебат ще ви държи в напрежение до последната дума.

 

Ръдиард Грифитс

Председател на Дебатите на Мунк

Торонто, ноември 2016 г.

 

Предстоят ли най-добрите дни

за човечеството?

 

Да: Стивън Пинкър и Мат Ридли

НЕ: Ален де Ботон и Малкълм Гладуел

 

6 ноември 2015 г.

Торонто, Онтарио

  

Предстоят ли най-добрите дни за човечеството?

РЪДИАРД ГРИФИТС: Добър вечер на всички. Казвам се Ръдиард Грифитс и съм председател на Дебатите на Мунк. За мен е привилегия да имам възможността да водя днешното съревнование.

Искам да започна вечерта, като приветствам телевизионните зрители, избрали да гледат този дебат в цяла Северна Америка, навсякъде от CAPC (канадски тв канал) до C-Span в континенталните Съединени щати. Искам да поздравя топло и нашата онлайн аудитория, гледаща дебата в момента на www.munkdebates.com. Страхотно е да сте виртуални участници тази вечер. И най-накрая, здравейте и на вас – повече от 3000 души, които изкупиха всички билети за „Рой Томсън Хол“ за още един Дебат на Мунк само седмици след пожъналия бурно одобрение дебат за канадските федерални избори. Невероятно е, че всички вие сте отново тук тази вечер.

Този път дебатът е малко различен от обичайните за нас. Няма да говорим за специфичен геополитически въпрос или да водим дебат за култура. Ще мислим в по-широки граници. Ще се спрем на природата на нашето общество, на най-съкровените му вярвания, представени в контекста на поставения тази вечер въпрос: „Развива ли се човечеството? Дали най-добрите ни дни предстоят?“.

За да обсъдим този мащабен въпрос, този дебат, вихрещ се в обществото и цивилизацията ни от повече от две столетия, сме поканили четирима души на нашата сцена в Торонто – хора, които смятаме за някои от най-проницателните умове и най-големите мислители в съответните им сфери.

Но преди да стигнем дотам, искам да спомена, че нито един от тези дебати нямаше да се осъществи без щедростта, подкрепата и визията на домакините ни тази вечер. Моля, присъединете се към мен в изказването на признателност към Питър и Мелани Мунк и фондацията „Ауреа“. Благодаря ви. Браво.

Нека поканим нашите участници тук на сцената и дебатът да започне. Трябва да анализираме тезата „Да се знае: най-добрите дни на човечеството предстоят“. Моля, приветствайте говорителя на екипа „за“, жителя на Монреал, водещия когнитивен учен и международно признатия автор и учен Стивън Пинкър!

Съотборник на Стивън е член на Британската камара на лордовете. Той е опитен журналист, пише и за лондонския „Таймс“ и е автор на поредица големи бестселъри в световен мащаб – книги за пресечните точки между еволюцията, идеологията, историята и прогреса. Той е Мат Ридли! Мат, заповядай. Страхотно е, че си с нас.

Е, един отличен отбор от изявени мислители заслужава достоен опонент. Моля, приветствайте живеещия в Обединеното кралство автор, водещ и мислител, един от водещите обществени философи на своето поколение – Ален де Ботон.

Партньор на Ален в дебата е човек, когото обичаме да четем в „Ню Йоркър“, където и работи. Чели сме и негови книги. Доколкото знам, тиражите им са над десет милиона. Дами и господа, Малкълм Гладуел!

Нека прегледаме набързо списъка ни преди дебата. Първо, нашият хубав отброяващ оставащото време часовник. Той ще държи дебатиращите на нокти, а дебатът ни няма да пресрочи времето. Ако някой не е запознат с Дебатите на Мунк, нека, когато види часовника да показва нула, да се присъедини към аплодисментите за нашите дебатиращи, като така ще им покажем, че определеното време е изтекло.

Второ, искам да ви съобщя резултатите от гласуването в началото на вечерта. Всички вие 3000 души бяхте помолени при влизането си в залата да гласувате „за“ или „против“ становището „Да се знае: най-добрите дни на човечеството предстоят“. Резултатите са интересни: 71 процента от вас са съгласни, а 29 процента не са. За тази група чашата определено е наполовина празна.

Но както знаем, тези дебати се променят, те са динамични. Затова ви питаме: в зависимост от чутото тази вечер искате ли да промените вота си през следващия час и половина? Деветдесет и един процента от вас, да, толкова много, биха променили вота си. Едва 10 процента от вас твърдо вярват на първоначалното си мнение. Така че ни предстои един истински дебат.

Сега ще обявя първото откриващо изказване за вечерта, което, както винаги, се дава на отбора „за“. Стивън Пинкър, вашите осем минути започват да текат сега.

 


Събития

пвсчпсн
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
31
     

» Най-продавани