Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Право на Европейския съюз / Наказателноправни въпроси

Право на Европейския съюз / Наказателноправни въпроси

Автор: Христо Христев

Дата на издаване:Декември 2012

ISBN:978-954-28-1032-2

Страници:600

Корична цена:27 лв.


Наказателноправни въпроси

Настоящото издание е първата българска детайлна публикация, посветена на въздействието на правото на европейската интеграция в наказателната материя и на процеса на признаване на наказателна компетентност на европейската интеграционна система. Акцент в него е поставен върху:

• последиците от прилагане на общностното право в материята на наказателното и наказателнопроцесуалното право;

• възникването и развитието на различни форми на междуправителствено сътрудничество в борбата с престъпността между държавите-членки на ЕО и ЕС;

• възникването и развитието на Шенгенската система;

• възникването и развитието на Третия стълб на ЕС като особена форма на сътрудничество в наказателната материя между държавите-членки на системата на европейска интеграция;

• хармонизацията на наказателното и наказателнопроцесуалното законодателство в ЕС;

• взаимното признаване на актовете на наказателно правораздаване в ЕС;

• съдебното и полицейско сътрудничество в ЕС;

• правната уредба на санкциите в правото на ЕС;

• наказателната компетентност на европейската интеграционна система;

• основни гаранции и форми на контрол за законност над приемането и прилагането на европейските актове в областта на наказателното право, наказателното правораздаване и борбата с престъпността.  

В изданието са отразени основните достижения на доктрината в останалите държави-членки на Европейския съюз. Анализирани са всички актове на ЕО и ЕС от значение в наказателната материя. Особен акцент е поставен на юриспруденцията на Съда на ЕС, като за целите на изследването са разгледани близо 200 постановени от Съда актове, свързани с разглежданата проблематика.  

Христо Христев е доктор по право и преподавател по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“. Представената книга е резултат от изследване, осъществено от него в продължение на няколко години в рамките на подготовката на докторска степен в СУ „Св. Климент Охридски“ и Университета на Нанси, Франция. Тя отразява и опита на автора от работата му с български и европейски институции, натоварени с различни функции в разглеждната проблематика.


Още от автора


Събития

пвсчпсн
 123456
78910111213
14151617181920
2122
23
24252627
28293031   

» Най-продавани