Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Нови 101 отбивки

Нови 101 отбивки

Автори: Елина Цанкова , Иван Михалев

Художник на корицата: Дамян Дамянов

Дата на издаване:Април 2016

ISBN:978-954-28-2037-6

Страници:280

Корична цена:16.9 лв.


Готови ли сте за „Нови 101 отбивки” от Иван Михалев и Елина Цанкова? Продължението на най-любимата на пътешествениците книга през 2015 г. крие нови, още по-вълнуващи марш- рути и спиращи дъха гледки, които със сигурност ще ви накарат да се отзовете на предизвикателството и да хукнете по пътищата. И този път местата са малко популярни и не попадат из туристическите наръчници, а вече познатата линия с невероятни авторски фотографии на Михалев и Цанкова продължава с дори още повече снимки и фотосъвети. Пе- щери, езера, манастири и скрити пътеки ви очакват на страниците на „Нови 101 отбивки” – не се колебайте. Кой знае какво ви чака отвъд хълма?

Дяволска екопътека

 

Това е най-екстремната планинска пътека вБългария. Намира се в сърцето на Родопите, близо до Девин. Маршрутът минава през силно пресечен терен, предлагащ страховити гледки. Има участък, в който пътеката буквално се надвесва над дълбока бездна. Минаването по него не е за хора със слаби сърца. Ако изпитвате страх към височини, по-добре пропуснете тази „отбивка“.

Дяволската екопътека е изградена по течението на Чатак дере – един от притоците на река Буйновска, която е причината за формирането на прочутото Буйновско ждрело - най-големия речен каньон в България.

Мястото е проучвано в продължение на цели 8 години. То съчетава величествени скални образувания, водопади и водни каскади, ерозионни котли и скални венци. Своеобразна кулминация на маршрута е Дяволският мост (Шейтан кюпрю) – скална арка, издълбана в продължение на милиони години от водите на река Чатак дере в канарата. Височината на моста е 18 м, а широчината му – 6 м.

Малко по-нататък по течението на реката има и два „скрити“ водопада, но достъпът до тях крие рискове. За да стигнете до тях, ще ви е нужна специална екипировка.

 

Виж още

Ягодинската пещера

Буйновското ждрело

Триградското ждрело

Пещера „Дяволското гърло“

Наблюдателна площадка „Орлово око“ – с. Ягодина

 

Любопитно

Пътеката минава покрай старо дърво, известно като „Златната върба“. На това място през 50-те години на миналия век местен жител открива 157 златни турски монети.

 

Как да стигнете

Отправна точка е с. Борино в Родопите. Трябва да стигнете до бившия Механичен завод в местността Чатака – на 5 км югоизточно от селото, където има паркинг. Оставете колата и тръгнете в южна посока по маркираната пътека. След малко повече от километър тя пресича река Чатак дере и навлиза във вековна иглолистна гора. Оттам до Дяволския мост има около километър и половина. Върви се по обезопасена пътека със заслони за почивка. При сухо и топло време с кола може да се стигне до „Златната върба“, където също има паркинг, но пътят дотам е черен и е за високопроходими автомобили.

 

Още от авторите


Събития

пвсчпсн
  12345
6
789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

» Най-продавани