Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Мъжът, жената и гладът

Мъжът, жената и гладът

Автор: Даина Чавиано

Дата на издаване:Декември 2014

ISBN:978-954-28-1463-4

Страници:232

Корична цена:12 лв.


Двама мъже разказват спомените си за две жени, с които отдавна са загубили връзка, но чието мистериозно обаяние е оставило у тях незабравим спомен. Едната е Клаудия, специалист в областта на историята на изкуството. Независимо, че е възпитана като атеистка, Клаудия има опит със свръхестественото и способността да говори с мъртви. Другата е тайнствената проститутка с прякор Черницата – жена, която говори малко и има блуждаещ поглед. Героите в творбата са част от поколението, изгубено в търсене на себе си, поколение, което се мъчи да оцелява в град на изненади и разруха.

Сюжетът, който се развива между 1992–1994 г., носи в себе си голяма доза мистичност. Градските пейзажи и психологическият портрет на кубинското общество през деветдесетте са превърнали романа в една от значимите творби в съвременната кубинска литература.

Прелюдия

Тя не го знае, но съвсем скоро животът й ще се промени, като в онези телевизионни сериали, в които случайностите сякаш се съюзяват против героинята. С тази разлика, че тя не е действащо лице от телевизионен сериал и не е сигурно, че в края провидението ще се намеси под формата на Deus ex machina*и ще промени съдбата й.

Върви, погълната от спомена за нещо, което се е случило преди няколко дни. Смята, че това събитие е променило живота й, но се лъже. Това, което наистина ще го промени, предстои да се случи. Сега крачи по булеварда, наслаждавайки се на бриза, който гали бедрата й и прониква през коприненото й бельо. Тропическият вятър е демон, който преследва жените в Карибите, и на нея това мълчаливо задиряне й харесва. Върви, полюшвайки ханша си и примира от удоволствие, възбудена от дръзкия полъх на пасатите.

Коприненото бельо е един от подаръците, които е събирала с цената на всичко; разкошно парче тъкан, която би предизвикала завистта на всяка жена, защото в родината й никоя не може да мечтае за подобен лукс, освен ако не й го изпрати роднина от чужбина или не го получи от някой приятел турист... Тя няма роднини в чужбина, но сега не мисли за това. Щастлива е от усещането, че е добре облечена и най-вече добре нахранена – истинско разточителство в един беден и съсипан град.

В момента не изпитва тревога. Може би ако предполагаше какво ще се случи, щеше да се върне обратно. Знае, че вече е близо до мястото и ускорява крачка, когато си спомня кой я чака. Приближава се – доверчива и ухаеща – към единственото място в града, което би трябвало да отбягва.

 

МЪЖЪТ, ЖЕНАТА И ГЛАДЪТ
Даина Чавиано

По-мистичен от „Затворена котка” и по-страстен от „Игрален дом”, романът „Мъжът, жената и гладът” затваря кръга на трилогията „Тайните на Хавана”, но оставя у читателя множество въпроси, на които тепърва ще трябва да отговаря.
Това е една изключително мистериозна книга, в чийто сюжет се пропукват границите на въображението и то с бърза скорост нахлува в действителността. Историята се завърта около двама мъже, които разказват за две жени, оставили дълбоки следи в живота им. Едната е с красивото име Клаудия, завършила история на изкуството, а другата е проститутка с прякор Мавърката, която има способността да се пренася в миналото. Всъщност става въпрос за една и съща жена, но мъжете не знаят това. Поради обстоятелствата, в които живее Клаудия, се налага да изостави изкуството и да започне да проституира за да може да изхранва малкия си син. Разкъсвана от любовта си между двама мъже, единият от които женен, а другият – баща на детето й, тя в един момент остава сама и пред нея възниква въпросът от класическия шедьовър „Хамлет” – „Да бъдеш или да не бъдещ?”
В действителността, която описва Даина Чавиано царува гладът и уморява душите, подтиква ги към търсене на всевъзможни начини да се нахранят. Времето е обсебено от криза, която отваря вратите на мистиката и наред с виденията на духове и призраци, които обладават съзнанието, ритуалите към боговете, свързани с различни кубински вярвания, на преден план излиза и борбата за оцеляване.
В историята се чуват гласовете на двама мъже и една жена, преплетени в сложна интрига, три гледни точки и три различни възможности за бягство от града на недоимък и разруха.
Харесва ми как разказва Даина Чавиано – детайлно, в дълбочина, метафорично. Тя умее да създава илюзия и да я преплита с реалността, като по този начин прави времето и пространството в романа абсолютно достъпни за читателя, дори, когато повествованието е попито със свръхестественост.
Всяка книга от трилогията „Тайните на Хавана” може да се чете като самостоятелна, необвързваща с останалите, но смятам, че прочете ли се една от тях, другите няма да бъдат пропуснати!

Препоръчвам на всички читатели!

Петя Райчева, Книжарница Сиела, Пловдив

Още от ТРИЛОГИЯ *ТАЙНИТЕ НА ХАВАНА*

Още от автора


Събития

пвсчпсн
    123
45678910
11121314151617
1819202122
23
24
25262728293031

» Най-продавани