Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Монахът

Монахът

Автор: Матю Грегъри Луис

Издава DejaBook : Импринт на СИЕЛА

Преводач: Слави Ганев

Художник на корицата: Христо Чуков

Превод от:английски език

Дата на издаване:Февруари 2016

ISBN:978-954-28-2000-0

Страници:424

Корична цена:16.9 лв.


Бeзcмъpтнaта ĸлacиĸа на Матю Грегъри Луис е една от най-четените книги в човешката история. Още с излизането си Монахът предизвиква фурор на два континента и вдъхновява редица бележити автори, сред които са Едгар Алън По, Емили Бронте, Мери Шели, Николай Гогол и Шарл Бодлер.

Заплетеният и скандален сюжет превръща книгата в един от най-важните образци на готическата литература. Той ни пренася между манастирските стени, където благочестивият абат Амброзио преживява катарзис, повел го по пътя на греха и падението. Кумирът на цял Мадрид ще бъде подложен на диаболично изпитание, включващо плътски наслади, адска магия и сатанински ритуали, убийство и нечовешка жестокост. Дали вярата, вкоренена в душата му, ще успее да пребори низките човешки страсти... или ще стане причина за неговото падение?

Монахът достига за първи път до българския читател в специално издание с 260 критически и обяснителни бележки и 5 класически гравюри, допълващи атмосферата на произведението.

Moнaxът e чepнaтa мaшинa нa пoxoттa и cвpъxecтecтвeнoтo, пpoмeнилa жaнpa зaвинaги – дopи caмия poмaн ĸaтo литepaтypнo явлeниe. Hиĸoгa нe e билo пиcaнo нeщo пoдoбнo. Kнигaтa e нa пoвeчe oт двecтa гoдини, но вce oщe e взpивooпacнa.
Cтивън Kинг

Литepaтypaтa нa cтpaшнoтo дocтигa нoви мpaчни въpxoвe c Moнaxът. Maтю Лyиc oбpъщa пoглeд ĸъм eдин пo-cвиpeп oблиĸ нa yжaca, зa ĸoйтo блaгoвъзпитaнитe мy пpeдшecтвeници дopи нe ca cмeeли дa пoмиcлят, и извaждa нaявe ĸoшмapeн шeдьoвъp.
X. Ф. Лъвĸpaфт

Teзи oпиcaния ca ĸaтo нaпиcaни oт Tибepий нa Kaпpи – тoлĸoвa ca мoгъщи. Зa мeн e нepaзбиpaeмo ĸaĸ ги e poдил няĸoй, eдвa нaвъpшил двaдeceт гoдини. Haпълнo caмoбитни ca – тpъпчивocттa нa нaй-xyбaвoтo oт eceнциятa oт иcпaнcĸa мyxa...
Джopдж Бaйpoн

Aĸo пpeглeдaмe нoвитe poмaни, пocвeтeни нa фaнтacтичнoтo и мaгиятa, пoчти вcичĸи лaвpи oтивaт зa Moнaxът, пpeвъзxoждaщ във вcяĸo oтнoшeниe нeoбиĸнoвeнитe нaĸлoннocти в бpилянтнoтo въoбpажeниe нa Ан Радклиф. Πлoд нa peвoлюциoннитe ĸoнвyлcии, paзтъpcвaщи цялa Eвpoпa.
Mapĸиз дьo Caд

Moнaxът e тoлĸoвa изĸлючитeлeн, чe дaвa нaчaлo нa цялa eпoxa в литepaтypaтa.
Уoлтъp Cĸoт

– Старата квачка и всичките ѝ малки сладки пиленца! Вътре де, хайде, и ще научите цялата история.

Лоренцо го последва в катедралата и заедно се скриха зад статуята на св. Франциск.

– А сега – каза нашият герой, – бих ли могъл да попитам за какво са тези вълнения и бързане?

– Ех, Лоренцо, ще видим такава славна гледка! Приорисата88 на „Св. Клара“89 пристига с цялото си сестринство. Трябва да знаете, че благочестивият отец Амброзио (Господ да го поживи!) не напуска границите на манастира при никакви обстоятелства. За всеки себеуважаващ се метох е съвършено задължително да го потърси за изповедник и затова монахините трябва да го посетят в абатството. Ако планината не отива при Мохамед, Мохамед ще отиде при планината. Приорисата на „Св. Клара“, за да избегне погледи от нечестиви очи като вашите и тези на покорния ви слуга, счита за редно да доведе светото си паство за изповед по мръкнало. Ще бъде приета в манастирския параклис от ей таз’ врата, неотворена за обикновените миряни. Портиерката на „Св. Клара“, достойна престаряла душица, пък и моя приятелка, тъкмо ме увери, че ще бъдат тук всеки миг. Имам новини за теб, палавнико! Ще се нагледаме на някои от най-красивите лица в цял Мадрид!

– Всъщност, Кристовал, нищо подобно. Монахините са винаги покрити.

– Не, не! Добре ми е известно. Влязат ли на свято място, се разбулват от уважение към светеца, дето му е покровител. Но гледайте! Идват! Тихо, тихо! Гледайте и се убедете.

„Добре! – каза си Лоренцо. – Може би ще разбера на коя се врича онзи тайнствен непознат.“

Дон Кристовал тъкмо се умълча, когато настоятелката на „Св. Клара“ се появи, последвана от дълга процесия монахини. Всяка сваляше булото си, когато влизаше в църквата. Приорисата скръсти молитвено ръце пред гърдите си и се поклони дълбоко пред статуята на св. Франциск – храмов светец на катедралата. Монахините последваха този пример и продължиха нататък, без да задоволят любопитството на Лоренцо. Той почти се беше отчаял, че няма да научи тайната, когато, отдавайки почит на св. Франциск, една монахиня изпусна розария си. Тя се наведе да го вдигне с грейнало лице. В същия миг ловко измъкна писмото изпод статуята, мушна го в пазвата си и побърза да догони процесията.

– Ха! – възкликна тихо Кристовал. – Тук се заформя някаква малка интрига, дума да няма.

– О, небеса, Агнес! – извика Лоренцо.

– Сестра ви значи? Diavolo! Е, някой сигурно ще си плати за нашето любопитство.

– И то още сега – отвърна разлютеният брат.

Благочестивата процесия беше влязла в абатството. Вратата вече не зееше отворена. Непознатият веднага напусна скривалището си и побърза да излезе от църквата. Преди обаче да изпълни намеренията си, съзря Медина, застанал на пътя му. Странникът мигновено се отдръпна и свали шапката пред очите си.

– Не се опитвайте да избягате! – възкликна Лоренцо. – Ще разбера кой сте и какво пише в писмото.

– В онова писмо? – попита непознатият. – И с какво право имате такива претенции?

– С право, от което вече се срамувам. Но не вие ще задавате въпросите. Или ми кажете каквото искам до най-малката подробност, или отговаряйте със сабята си.

– По втория начин ще приключим по-бързо – отвърна другият и извади рапирата си. – Хайде, сеньор bravo90! Готов съм!

Изгарящ от ярост, Лоренцо се хвърли в атака. Противникът му вече беше парирал няколко удара преди Кристовал, който в тези моменти имаше повече разсъдък от другите двама да застане между тях.

– Стига, Медина, стига! – възкликна той. – Не помниш ли какво ще стане, ако пролееш кръв на осветена земя91?

Непознатият веднага хвърли оръжието.

– Медина? – извика той. – За Бога, как е възможно! Лоренцо, нима съвсем си забравил Раймонд де лас Тсистернас?

Удивлението на Лоренцо нарастваше с всеки изминал момент. Раймонд се приближи към него, но той с подозрение отдръпна ръката си, която другият бе понечил да поеме.

– Вие, маркизе? Какво означава всичко това? Поддържате тайна кореспонденция със сестра ми, чиято обич...

– Е била и все още е моя. Но мястото не е подходящо за обяснения. Елате в резиденцията ми и ще научите всичко. А кой е това?

– Някой, когото, без съмнение, сте виждали и преди – отвърна дон Кристовал, – макар и не в църквата.

– Конде д’Осорио?

– Точно така, маркизе.

– Не възразявам да посветя и вас в тайната си, защото съм сигурен, че мога да разчитам на мълчанието ви.

– Значи мнението ви за мен е по-високо от собственото ми и затова моля да ме извините, за да не злоупотребя с доверието ви. Тръгнете ли по вашия път, аз поемам по моя. Маркизе, къде мога да ви намеря?

– Както обикновено, в резиденция Де Лас Тсистернас, но запомнете, че съм инкогнито и ако искате да ме видите, трябва да питате за Алфонсо д’Алварада.

– Добре, добре! Сбогом, кавалери! – каза дон Кристовал и тръгна веднага.

– Вие, маркизе – каза изненадано Лоренцо. – Вие, Алфонсо д’Алварада?

– Точно така, Лоренцо, но ако не сте чули от сестра ви, имам много поразителни истории за разказване. Затова ме последвайте към резиденцията още сега.

В същия миг портиерът на капуцините влезе в катедралата, за да заключи за през нощта. Двамата благородници тръгнаха веднага и се отправиха възможно най-бързо към двореца Де Лас Тсистернас.


Събития

пвсчпсн
     12
345678
9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

» Най-продавани