Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Мълчаливият език на лидерите

Мълчаливият език на лидерите

Автор: Карол Кинси Гоумън

Преводач: Лиляна Лакова-Панова

Превод от:английски

Дата на издаване:Юни 2014

ISBN:978-954-28-1472-6

Страници:240

Корична цена:13 лв.


Наръчник за ефективно използване на езика на тялото, за да бъдете успешен лидер

Опитните лидери, както и тези, които искат да станат такива, се обучават да овладяват изкуството на лидерската комуникация и да го прилагат в различни ситуации. Но всичките им усилия да постигнат успешна комуникация могат да се провалят от някои дребни невербални жестове. В Мълчаливият език на лидерите Гоуман убедително доказва, че личното пространство, жестовете, позите, лицевите изражения и зрителният контакт говорят много по-силно от думите и затова могат да бъдат стратегически използвани в помощ на лидерите да управляват, мотивират и ръководят глобални екипи и успешно да комуникират в дигиталната ера. В днешната забързана бизнес среда, където глобалните взаимодействия стават все повече, по-важно от всякога е да се усъвършенства изкуството на езика на тялото.

Карол Кинси Гоуман, доктор по философия, основател на Kinsey Consulting Services,e консултант по мениджмънт, изнася беседи и води семинари в корпорации, асоциации и държавни агенции. Работила е като хоноруван преподавател в международната магистърска програма на университета Джон Кенеди, в департамента по бизнес управление на университета Бъркли и в института по организационно управление на Търговската камара на САЩ. Сега преподава в Института по мениджмънт. Автор е на пет книги, посветени на темата за тайните на невербалното общуване.

Съдържание

ВЪВЕДЕНИЕ

О, ТЕЗИ НЕЩА СЪМ ГИ ВИЖДАЛА!

СЕГА Е МОМЕНТЪТ

 ОПИСАНИЕ НА ГЛАВИТЕ В КНИГАТА

ОТ ДОБРИ КЪМ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ

ЗА ЛИДЕРСТВОТО НАКРАТКО

1.     ВАШИТЕ ТРИ МОЗЪКА

СЪЗДАДЕНИ ЗА ЕЗИК НА ТЯЛОТO

ОЧИТЕ НА ГЛЕДАЩИЯ

КАК ОТСТРАНИ ВИ ВЪЗПРИЕМАТ ДРУГИТЕ

ПЕТ ГРЕШКИ, КОИТО ХОРАТА ПРАВЯТ В РАЗЧИТАНЕТО НА ЕЗИКА НА ТЯЛОТО ВИ

КОГАТО ЕЗИКЪТ НА ТЯЛОТО

НЕ СЪОТВЕТСТВА НА ДУМИТЕ ВИ

ЕЗИКЪТ НА ТЯЛОТО НА ГОЛЕМИЯ ЛИДЕР

2. ПРЕГОВАРЯНЕ

ЧЕТИРИ ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА ЗА РАЗЧИТАНЕ НА ЕЗИКА НА ТЯЛОТО

С ВАС ЛИ СА ИЛИ са СРЕЩУ ВАС?

СПРАВЯНЕ С ДЕЗАНГАЖИРАНИЯ

БЛЪФИРАТ ЛИ?

РЪКОВОДСТВО ПО ЕЗИК НА ТЯЛОТО ЗА ПРЕГОВАРЯЩИ

3. ЛИДЕРСТВО И ПРОМЯНА

ВАШИЯТ МОЗЪК ЗА ПРОМЯНАТА

ВРЪЗКАТА МОЗЪК-ТЯЛО

ОБЯВЯВАНЕ НА ПРОМЯНА

КАКВО ИСКАТ ХОРАТА ОТ ВАС?

СИЛАТА НА ЕМПАТИЯТА

4. КОЛАБОРАЦИЯТА, ИЛИ СЪВМЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

УНИВЕРСАЛНАТА ПОТРЕБЕНОСТ

ОТ СЪТРУДНИЧЕСТВО

ПРОГРАМИРАНИ ДА СЕ СТРЕМИМ КЪМ КОНТАКТИ

ШЕСТ ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА

ОТНОСНО ЕЗИКА НА ТЯЛОТО ЗА ВКЛЮЧВАНЕ

КОЛКО ВАЖНО Е КАК КАЗВАТЕ ТОВА, КОЕТО КАЗВАТЕ

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРОСТРАНСТВОТО

УСПЕХЪТ МОЖЕ ДА Е В ОБЛЕКЛОТО

КАКВО КАЗВА КАБИНЕТЪТ ВИ ЗА ВАС

ПОЗНАТОСТТА ПОРАЖДА СЪТРУДНИЧЕСТВО

5. ВИРТУАЛНА И ЛИЦЕ В ЛИЦЕ КОМУНИКАЦИЯ

ТЕХНОЛОГИЯТА, ГОЛЕМИЯТ ПОМАГАЧ

ШЕСТ ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА ЗА КОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА

ВАЖНИ ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ВИДЕОКЕНФЕРЕНЦИЯ

ТЕХНОЛОГИЯТА ВНАСЯ НОВ НАБОР ОТ КОМУНИКАЦИОННИ ОПЦИИ

КОЕ Е НАЙ-ХУБАВОТО НА КОНТАКТА ЛИЦЕ В ЛИЦЕ?

6. ТОЙ РЪКОВОДИ, ТЯ РЪКОВОДИ

НЕВРОНАУКАТА ЗА ПОЛА

ЗАЩО ДЖЕЙН НЕ Е ЛИДЕР

ТРИНАЙСЕТ ПОЛОВО ОБУСЛОВЕНИ РАЗЛИКИ В НЕВЕРБАЛНАТА КОМУНИКАЦИЯ

ЛИДЕРСКИТЕ СТИЛОВЕ НА ЖЕНИТЕ И МЪЖЕТЕ

ЕЗИКЪТ НА ТЯЛОТО НА ЖЕНИТЕ И МЪЖЕТЕ ЛИДЕРИ

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ЕЗИКА НА ТЯЛОТО НА ЛИДЕРИТЕ ЖЕНИ И МЪЖЕ

МЪЖЕТЕ СА ОТ МАРС, ЖЕНИТЕ СА ОТ ВЕНЕРА

7. РАБОТА С МЕЖДУНАРОДНИ ЕКИПI

КУЛТУРА

ТРАНСКУЛТУРНИЯТ ЕЗИК НА ТЯЛОТО

НАУЧЕНИТЕ УРОЦИ

8. МЕЖДУНАРОДНИЯТ ЕЗИК НА ТЯЛОТО

ВИДОВЕ ПОЗДРАВИ

ВИЗИТНИ КАРТИЧКИ

ВРЕМЕТО

РАЗСТОЯНИЕ И ДОКОСВАНЕ

ЗРИТЕЛЕН КОНТАКТ

ПОЗИЦИИТЕ ЗА СЯДАНЕ

ЕМОЦИИ

ЖЕНИ

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ СЪВЕТИ

9. НЕВЕРБАЛНОТО БЪДЕЩЕ НА ЛИДЕРСТВОТО

ВСИЧКИ ПОКОЛЕНИЯ ВНАСЯТ ПРОМЯНА

НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ РАБОТНИЦИ

ПОКОЛЕНИЕТО Y И БЪДЕЩЕТО НА ВИЗУАЛНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ

БЪДЕЩЕТО НА ЛИДЕРСТВОТО

ПРОГНОЗИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕЗИКА НА ТЯЛОТО

 

ВЪВЕДЕНИЕ

Лидерството и неговата връзка с езика на тялото

 

Лидерството е преди всичко въпрос на комуникация.Това вече ви е известно. Затова, когато се подготвятеза важна среща, вие се концентрирате върху това каквода кажете, запаметявате най-важните точки и предварителнорепетирате, за да се представите убедително и да спечелитедоверие.

Но известно ли ви е, че хората, с които се срещате и разговаряте, подсъзнателно оценяват вашата убедителност, увереност, привлекателност и способност да вдъхвате доверие още в първите седем секунди, още преди да сте имали възможност да изложите вашите добре отрепетирани точки, по които ще говорите? Знаете ли, че личното пространство, което използвате, жестовете, с които си служите, вашата поза, изражението на лицето ви и зрителният контакт може би вече са провалили посланието ви? И най-важното – знаете ли, че винаги когато се появява противоречие между думите ви и езика на тялото, хората вярват на това, което виждат, а не на онова, което чуват да им казвате?

Следователно, ако на ваша важна среща сте казали всичките правилни думи, но сте направили всичките погрешни движения, у вас навярно е останало усещането, че не се е получило толкова добре, колкото сте се надявали. Възможно е обаче да не знаете защо е станало така. Лидерството е също и умение да се създават и да се поддържат позитивни взаимоотношения. И вие го знаете. Отивате на различни места, за да се срещате лично с изключително важни клиенти, излизате заедно с хората, с които работите, за да ги опознаете по-добре, организирате събирания и други инициативи, за да имате възможността по-отблизо да взаимодействате с обикновените работници.

Но известно ли ви е, че умението ви точно да разчитате езика на тялото на другите и да реагирате по съответния начин е в основата на градивното социално общуване, в което се формират емпатия и взаимно разбирателство? Ако погрешно интерпретирате или игнорирате важни невербални сигнали, идващи от вашите колеги, клиенти и служители, най-вероятно няма да стигнете до желаното сътрудничество и у вас ще остане някакво смътно неудовлетворение от взаимоотношенията ви, без да знаете защо, но с ясното съзнание, че нещо трябва да се направи.

В такъв случай можете да прибегнете до мен. Плащат ми, за да „преследвам“ лидерите.

Е, разбира се, не в буквалния смисъл на думата, но точно така шеговито се изрази един мой клиент, който бе останал доволен от услугите ми.

Аз съм професионален комуникатор, автор на единайсет книги за бизнес и ме канят да говоря на международни срещи. Когато обаче не обикалям по света, за да изнасям беседи, обучавам хора като вас – мениджъри, лидери на екипи, предприемачи и висшестоящи бизнес ръководители, които търсят пътища да станат още по-ефективни в общуването си с другите и във възможностите си да им влияят.

И така, аз „преследвам“, или по-точно „следвам като сянка“ тези лидери, наблюдавам ги, когато ръководят срещи, общуват неофициално със свои служители и колеги, водят преговори за сделки и правят официални презентации.

 

О, ТЕЗИ НЕЩА СЪМ ГИ ВИЖДАЛА!

Езикът на тялото, това е управление на времето, пространството, външния вид, позата, жеста, ударението, ритъма и интонацията на речта, докосването, обонянието, изражението на лицето и зрителния контакт. Най-новите изследвания в областта на неврологията и психологията доказват, че езикът на тялото е от решаващо значение за ефективното лиредство. Тази книга ще ви покаже как точно въздейства той върху умението на лидера да преговаря, да осъществява промяна, да изгражда доверие, да излъчва харизма и да постига сътрудничество. Интересът ми към езика на тялото се прояви доста отдавна, когато още не изнасях речи и не обучавах лидери. Докато се подготвях за предишната си професия на частно практикуващ терапевт, се научих да обръщам голямо внимание на невербалните сигнали. По този начин постепенно започнах да разбирам как езикът на тялото подчертава онова, което човек казва, но също така може и да го омаловажи или дори да влезе в противоречие с него. Когато бяха напълно спокойни и уверени, хората влизаха по един начин в кабинета ми и заемаха едни пози.

Но когато бяха загрижени или неуверени, позите и изражението им драстично се променяха. Виждах също така, че доста често езикът на тялото им влизаше в пряко противоречие с техните думи. Научих се да се доверявам на подсъзнателните им послания, излъчвани от тялото в същата степен, ако неи повече, отколкото на онова, което казваха. Скоро ми станавтора природа да „декодирам“ сигналите на езика на тялото ида използвам това, което откривах, за да помагам на хората дапреодоляват вътрешната си съпротива и да подсилват личнатаси мотивация, за да постигат положителни промени в живота си.

Когато започнах да се занимавам с коучинг обучение налидери на организации, бях изненадана в каква степен хората от бизнеса не са наясно с невербалната комуникация.През последните двайсет години изучавам и се изумявам отвъздействието на езика на тялото върху резултатите в лидерството. Лично съм имала възможност да наблюдавам как невербалните сигнали могат в буквалния смисъл на думата дасъздадат или да провалят успеха на един лидер. Забелязахсъщо така, че повечето лидери са неграмотни по отношениена невербалната комуникация – нямат никаква представа заефекта, който езикът на тяхното тяло оказва върху околните, и им липсва каквото и да било възприятие за ясните невербални сигнали от клиенти и колеги на абсолютно всичкибизнес срещи. Човешкият мозък е устроен така, че да разчитатези сигнали и да им отговаря, но повечето лидери не знаятза протичането на такъв процес и поради тази причина не саподготвени да го използват в свой интерес.

 

СЕГА Е МОМЕНТЪТ

Моментът е изключително подходящ за вас да започнете даградите своята невербална интелигентност. Всъщност не би имогъл да бъде по-подходящ. Три фактора днес поставят владеенето на езика на тялото на първо място в списъка със задължителните умения на всеки лидер: (1) революцията в образните технологии, (2) напредъкът в научните изследвания,който поставя пряка връзка между език на тялото и успешнолидерство и (3) все по-голямото значение на транскултурнатакомуникация с глобалната работна сила.

 

Революцията в образните технологии

Усмихнете се – снимат ви! От постингите в YouTube и мобилните телефони с камери до социалните медии, в които изображението е от много голямо значение, революцията в образнитетехнологии е навсякъде. Ние едва сега започваме да виждамевъздействието на тази революция върху бизнеса по света.

Телепрезънс на Сиско Систъм е само един пример замногото нови продукти, предназначени за работното място.Това ново поколение видеоконферентна технология позволявахора, намиращи се на различни места, да се срещат, сякаш салице в лице, въпреки разстоянието помежду им, благодарениена изображението с висока резолюция и възможността разговорът да протича в реално време.

Развитието на технологиите ще продължи да революционизираначина, по който комуникират и си взаимодействатфирми, служители и потребители. С все по-голямото навлизане и интегриране на мултимедийните апликации потребителите ще искат да имат достъп до тях от всяко място, на което сенамират, и на всякакви устройства по същия начин, по койтоса им достъпни гласовите съобщения и данните. В бъдеще например ще бъде толкова лесно и общодостъпно да се проведесреща с помощта на Телепрезънс на Сиско, както е днес обаждането по телефон.

 

Наука, лидерство и език на тялото

Проучване, извършено от изследователската група Медиялаб при Масачузетския технологичен институт, показваначините, по които едва доловими невербални знаци даватсилни сигнали за това, което всъщност става по време навзаимодействиев бизнес среда. Дали ще спечелите или щеизгубите едни преговори, до голяма степен се влияе от несъзнателни фактори, като например дали позите на вашетотяло са в съответствие с позите на този, с когото преговаряте, от степента на физическите движения, докато говорите, иот тона, който единият от вас в буквалния смисъл на думатадава на разговора. С използването на устройства (наречени социометри) за проследяванеи анализиране на моделитенесъзнателни социални сигнали, които хората си разменят,изследователите, без да имат никаква представа за съдържанието на разговора, могат още в първите две минути навзаимодействието да предвидят изхода от дадени преговори,презентация на бизнес план или интервю за работа.

Но нищо не е допринесло толкова много за научната достоверност на прочита на езика на тялото, колкото невронауката и използването на функционалната магнитнорезонанснаобразна диагностика (fMRI). Магнитнорезонансната образнадиагностика (MRI) използва радиовълни и силно магнитнополе за получаване на ясни и детайлизирани изображения навътрешни органи и тъкани. Функционалната магнитнорезонансна образна диагностика прилага тази технология за установяване на областите в мозъка, в които кръвоносните съдовесе разширяват, извършват се химични реакции и се доставяповече кислород.

Тя се смята за истински голямо технологично постижение,допринесло за по-доброто разбиране на мозъка, което направи много по-достоверна невербалната комуникация. Пример

за това е изследването, извършено в университета Дюк, което показва защо харесваме и запомняме хората, които ни сеусмихват. С помощта на функционалната магнитнорезонансна образна диагностика изследователите в Дюк установяват,че орбитофронталната кора на мозъка (мозъчният център на„възнаграждението“) е по-активна, когато субектите научавати си припомнят имена на усмихващи се хора.

 

Глобалната работна сила

Трудното в езика на тялото е, че често пъти не съзнаваме какреагираме на него. Можем да си създадем отрицателно мнениеза някого, защото походката му е отпусната, не ни гледа в очите (или пък ни гледа втренчено) или твърде много се приближава до нас, когато говори. Тъй като не сме наясно как и когасме си създали това мнение, не сме в състояние да се освободим от своята пристрастност. И никъде другаде този проблемне е толкова виден, колкото когато реагираме на невербалнитесигнали на хора от други култури.

По-нататък в книгата ще се спра на начините за решаванена този проблем, но засега запомнете, че успехът ви като лидервсе повече ще зависи от вашето умение да постигате най-високи резултати в бизнес с многонационална работна сила – несамо защото участието в международни екипи бързо се превръща в част от вашата работа, но и поради това, че работнатасила в рамките на вашата страна с всеки изминат ден става всепо-разнообразна в етническо и културно отношение. Разбирането на еднаквите неща и приемането на различията в многокултурния език на тялото са ключови елементи за този успех.

 

 

ОПИСАНИЕ НА ГЛАВИТЕ В КНИГАТА

 

Избрахте си да прочетете тази книга, защото разбирате (илиподозирате), че може да използвате невербалната комуникация в свой интерес. Написах „Мълчаливият език на лидерите“,за да предоставя на знаещи и интелигентни лидери като васедно невербално предимство. Тази книга е различна от всичкиостанали за езика на тялото, които са на пазара. Тя е директно насочена към лидерските ситуации, с които се сблъскватевсеки ден, и предлага самопознание и практически стратегииза справяне с тях, за да ви помогне да станете още по-успешникомуникатори и лидери.

Книгата предлага по интересен и прагматичен начин важнастратегия за лидерство. В нея щенамерите взети от животапримери за лидерство и ефикасни предложения за език на тялото при най-разнообразни ситуации в работната среда плюснай-новите научни изследвания, които ги потвърждават. Следва кратък преглед.

Първа глава,„За лидерството накратко“, очертава рамката на тази книга с кратко обобщение на значението на езика натялото за успешното лидерство. В нея се разглеждат първото впечатление, което хората получават за вас, невербалнитесигнали, които са най-важни за лидерството, грешките, коитохората допускат, когато ви „четат“, и защо ключът към ефективен език на тялото е в очите на гледащия.

След това въвеждащо обобщение следващите три главиосветяват силата на езика на тялото в решаващи аспекти налидерството и ви показват как да овладеете тази сила. Всякаедна глава обяснява какво ви казват другите хора със своитеневербални сигнали и ви предлага стратегии как да нагодитесвоя език на тялото с цел да постигнете максимален ефект.

Втора глава, „Преговаряне“, обръща внимание на невербалната интелигентност, която ви е необходима във воденетона преговори. Тя включва полезни съвети за разчитане на ответните сигнали в езика на тялото на вашия събеседник, как даизлъчвате спокойствие и да печелите доверие, да създадете положително впечатление в първите седем секунди, да използвате сигнали за надмощие, за да си възвърнете позицията, и какво може да ви каже езикът на тялото за искреността и лъжата.

Трета глава, „Лидерство и промяна“, се занимава с товакак да се използва езикът на тялото, за да се минимализирасъпротивата и да бъдат накарани служителите да подкрепятпреобразования в организацията. Тя ви дава насоки как официално да обявявате промени и изследва силата на емоцията(емоционално заразяване, емоционален изблик, потискане наемоцията) и защо е толкова трудно да скриете онова, коеточувствате. След това се поставя (и отговаря на) интригуващиявъпрос: Може ли да се симулира харизма?

Четвърта глава, „Колаборацията“[1], или съвместни действия и взаимодействие, разглежда сигналите за включване имотивация в езика на тялото. Тя подчертава значението назрителния контакт и използването на „огледално отразяване“,за да могат всички в екипа да се чувстват ценени. В нея сеобяснява защо вашата паралингвистика (неезиковите средства, участващи в езиковото съобщение, т.е. как да кажететова, което казвате) е толкова важна, защо е от значение къдеще седите по време на среща и какво говори кабинетът ви завас като колаборативен лидер.

Пета глава, „Виртуална и лице в лице комуникация“,обяснява какво ни разкрива изследването на мозъка за езикана тялото в дигиталната ера. Тя обхваща използването на невербална комуникация във виртуална среда, предимствата насрещите лице в лице и защо някои сигнали от езика на тялотоимат по-силно въздействие при видеоконферентна връзка, отколкото в лична среща.

Шеста глава, „Той ръководи, тя ръководи“, обръща внимание на разликите в езика на тялото на двата пола и как тезиразлики влияят върху лидерската ефективност на жените имъжете. В тази глава ще се запознаете със силните и слабите страни в езика на тялото, които жените и мъжете внасятв своите роли на лидери, и какво могат да научат и едните, идругите, за да постигнат по-ефективна комуникация.

Седма глава, „Работа с международни екипи“, изследвакои сигнали в езика на тялото са универсални и кои са част отопределена култура. Ще откриете защо даден език на тялото енапълно уместен в една култура, а може да се окаже неефективен и дори обиден – в друга. „Мълчаливият език на лидерите“е и първата книга за езика на тялото, която включва коментарина специалисти от различни страни за въздействието на невербалната комуникация.

Осма глава, „Международният език на тялото“, е написана от тази многонационална гледна точка. В нея дванайсет световноизвестни експерти по комуникация дават транскултурнии невербални бизнес съвети на хора от деловите среди.

Девета глава, „Невербалното бъдеще на лидерството“,хвърля поглед към ценностната система и очакванията на най-новото поколение работници, към по-нататъшните постижения в комуникационните технологии, към изграждането на новмодел на лидерство и как всички тези фактори ще се комбинират, за да направят още по-важни уменията в езика на тялотоза лидерите на бъдещето.

 

ОТ ДОБРИ КЪМ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ

 

Случва се понякога да ме поканят от някоя организация за коучинг обучение на лидер, който среща трудности да разгърнепотенциала си. Но най-често провеждам обучение на лидери,които добре си вършат работата. Много обичам да работя сумни, талантливи и мотивирани професионалисти и да наблюдавам как постигат впечатляващи резултати като лидери.

Когато езикът на тялото се използва както трябва, тойможе да стане за вас ключ към още по-голям успех. Мога да випомогна да създавате позитивни бизнес взаимоотношения, давлияете върху хората, с които работите, и да ги мотивирате даподобряват своята производителност, да се сближите с хоратаот своя екип, да представяте още по-убедително и въздействащо идеите си, да работите ефективно в един многокултуренсвят и да излъчвате своя личен бранд харизма. Това е едно„тайно оръжие“, което много лидери са се научили успешно даприлагат в своя полза. Вие можете да направите същото.[1]Колаборативна бизнес култура, оттук колаборация, колаборативенлидер и т.н. – съвременна бизнес практика, при която хората работят заедно и си съдействат за постигане на най-добри резултати. – Бел. прев.

 


Събития

пвсчпсн
     12
345678
9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

» Най-продавани