Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Книга за бамбука

Книга за бамбука

Автор: Владислав Баяц

Дата на издаване:Януари 2012

ISBN:978-954-28-0554-0

Страници:0

Корична цена:14 лв.Романът “Книга за бамбука” е интелектуално-поетично пътешествие до средновековните Япония и Китай. Старата японска приказка за момичето родено в бамбука е само приказното начало на една полуизмислена, полуистинска история.
Владислав Баяц, без излишен екстаз, води читателя през културата, етнографията, японското изкуство и философията на дзен будизма на Япония. В маниера на добрата криминална история пред читателя протичат напрегнати ситуации и дворцови интриги до края, когато изплува суровостта на запазването на властта и нейният огледален образ в лицето на изкушението и медитацията в манастира – вечната борба между светското и духовното.

Необикновен роман в три части – “Книга за бамбука”, “Междусловие” –есе за разказаната история и истината за бамбука и “Речник” с голяма разказвателно-енциклопедична стойност.

“Книга за бамбука” прилича на японска рисунка с туш, която незабележимо потвърждава, че важните неща остават зад или извън езика и не могат да се изразят чрез него.  

Между европейските издателства, публикували до сега романа, се нарежда и престижното френско издателство “Галимар”.              

Героите на “Книга за бамбука” са една почти реална лич­ност - момиченцето Кагуя-химе от известна японска при­казка и ня­кол­ко личности с различно обществено положение. През романа пре­минават двойствените личности от историята на Китай и Япония - от обикновения пазач на бамбуковите градини до могъщия вла­де­тел на цялата страна - шогунът Осон. Главният герой, между впрочем, не са нито принце­са­та, нито шогуните, нито монасите в храмовете, а необикнове­ното, тайнствено, вечното, нежното и същевременно сурово растение - бамбука. 

Още от БАЛКАНСКА ЛИТЕРАТУРА

Още от автора


Събития

пвсчпсн
     12
345678
9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

» Най-продавани