Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Казуси по семейно и наследствено право. Второ допълнено издание

Казуси по семейно и наследствено право. Второ допълнено издание

Автори: Димитър Топузов , Велина Тодорова

Художник на корицата: Дамян Дамянов

Дата на издаване:Декември 2019

ISBN:978- 954-28-3070-2

Страници:392

Корична цена:19 лв.


Този сборник попълва празнота в учебната литература по дисциплината Семейно и наследствено право. Негова цел е да улесни студентите и техните преподаватели в задачата им да осъществят прехода от теорията към практиката в обучението по право. ​Съдържателно сборникът предлага казуси и подбрана тълкувателна практика. Всеки от тематично обособените 78 казуса поставя въпроси от разнообразната материя на семейното и наследственото право и търси практически значимите връзки с основни институти на останалите дялове на частното право. Наред с казусите за семестриална подготовка сборникът включва и подбрани казуси, давани през последните няколко години на държавни изпити по гражданскоправни науки. Поради относително по-голямата им тежест, тези казуси са представени с разрешения. Поместената съдебна практика е с основополагащо значение за осмислянето на основни институти на семейното и наследственото право. Макар и сравнително достъпни днес, без актуалните пояснителни бележки, които сборникът предлага, голяма част от постановленията и тълкувателните решения на ВС и ВКС представляват истинско изпитание за студентите, доколкото прилагането им се предхожда от предварителна проверка за актуалност с оглед на действащата нормативна уредба.
Второто, допълнено и преработено, издание на Сборника с казуси и съдебна практика по семейно и наследствено право идва за да отговори на две потребности. Първата – изчерпване на тиража и нуждата на студентите от подобно пособие. Втората причина е развитието на съдебната практика, дори в рамките на изтеклите две години от издаването на сборника. Това развитие, макар и не толкова бързо, колкото ни се иска понякога, следва динамиката на отношенията в семейството – между съпрузи и партньори, между тях и децата им, в обстановката на засилваща се мобилност във и извън държавата. Причина са и обществените вълнения около дефиницията на семейството, правата и интересите на децата и връзката им с родителските права и задължения и отговорността на държавата и нейните институции за защита на децата.

В изданието се предлагат нови казуси по актуална проблематика от областта на семейното и наследственото право. Препраща се към ключови решения на Европейския съд по правата на човека и към последната съдебна практика на Върховния касационен съд и останалите български съдилища. Поместената тълкувателна практика е обогатена с постановените след издаване на сборника тълкувателни решения.

Вярвам, че новите казуси и препратките към решения на български и международни съдилища, ще помогнат на студентите да се ориентират по-добре в усложняващите се отношения и законодателство. Така ще отговорим и на обществените очаквания към юридическите професии: юристът да познава и прилага правото смело и със самочувствие на защитник на правата и интересите на гражданите. Това е нашият принос за изграждане на България като правова държава.

доц. д-р Велина Тодорова
01.11.2019 г.

Още от авторите


Събития

пвсчпсн
  12
3
45
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

» Най-продавани