Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Кариера или не? 10 фактора за успешно начало на кариерата

Кариера или не? 10 фактора за успешно начало на кариерата

Автор: Николай Василев

Художник на корицата: Фиделия Косева

Дата на издаване:Май 2018

ISBN:978-954-28-2570-8

Страници:120

Корична цена:10 лв.


Гергана и Соломон Паси
Николай Василев е замислил книгата си „Кариера или не?“ като наръчник за прохождащия в кариерата, но тя е също толкова ценен HR учебник за работодателя, дирещ да наеме младия перфекционист и талант. Това е четиво, което със сигурност ще е полезно и на родителите, попаднали в лабиринта на избор на университет за своите деца. Книгата научава студентите на две основни неща: как да придобият нужния опит и как да го „опаковат“ в подходящ търговски вид, така че да лансират труда си оптимално добре (цели 22 страници анализират европейския анти-талант за писане на CV и дават ценни инструкции как да подготвим собствената си автобиография). Самият автор има огромен образователен опит и споделеното в книгата е от първо лице, което вдъхва на читателя доверието, че може спокойно да следва дадените съвети, от които вероятността да спечелиш е огромна.

Проф. Веселин Поповски, Заместник-декан на Jindal Global Law School, O.P. Jindal Global University, Haryana, India
Това е отлична книга със съвети за професионално ориентиране стъпка по стъпка, събрала богатия личен опит и мъдростта на автора. За разлика от повечето книги за кариерно развитие, тук темата се представя топло и приятелски, не педагогически арогантно и патетично. Лесна за четене, изпълнена с житейски истории, илюстриращи пътищата за успешна кариера. Тази книга трябва да бъде не само настолно четиво на всеки студент, но и в съзнанието на всеки, който се се стреми към следващата стъпка в кариерата.
II. За кого е написана тази книга

„Ако човек мисли за един ден напред, да намери храна.
Ако мисли за година напред, да посади дърво.
Ако мисли за сто години напред, да образова децата си.“
Китайска поговорка


Всеки, който е работил с млади хора, има какво да коментира по темата за тяхното кариерно развитие. В тази книга съм се опитал да систематизирам знанията, възгледите и опита на успешни професионалисти, които са минали през целия този цикъл през последните 20 години – бивши студенти (в България или чужбина), сегашни служители в модерни компании (в България или чужбина), работодатели и преподаватели.
Книгата би могла да е полезна за:
• настоящите студенти, които се безпокоят как ще си намерят работа
• завършилите студенти, които се чудят защо никой не им предлага добра работа
• по-младите ученици, които планират къде и какво да учат и после каква кариера ще имат
• родителите, които биха дали всичко, за да бъдат децата им успешни и щастливи, но не знаят какво и как
• преподавателите в университетите, които най-много трябва да подготвят студентите за бъдещите предизвикателства на пазара на труда, но обикновено не го правят
• работодателите, които в много случаи са недоволни от „продукта“, който им предоставят висшите училища по целия свят


На каква възраст е добре да се прочете тази книга

Кариерното развитие е тема, която търпи доста промени през последните десетилетия. Опитът на едно-две поколения назад е само частично адекватен към днешните реалности и не е дос-татъчен, за да помогне на младите професионалисти да планират и реализират своята успешна кариера.
Би било полезно много ученици да се запознаят за първи път с подобна книга след средата на гимназията, за да си отворят очите за това, което ги очаква. Студентите са най-естествената публика за идеите в нея, тъй като точно през университетските години подготовката за кариера е най-интензивна. Най-амбициозните и подготвени студенти ще се изстрелят с летящ старт нагоре по стъпалата на своята професия. По-неориентираните ще трябва да наваксват и да направят пак същите неща, но по-бавно и по-късно. Нищо фатално, но е ясно, че е по-добре да се започне по-рано. (Това е по-мекият начин да кажа, че досега са си губили времето.)
В днешно време не трябва да си представяме кариерата на човек като експресен влак – качваш се на първата спирка след бакалавърската степен и влакът те отнася след 40 години до спирката за пенсиониране. Съвременната кариера е по-скоро състезание по десетобой. Обаче никога не знаеш кога започва следващото състезание, какъв е спортът и кои са състезателите. Трябва да си готов винаги за всичко. Може да звучи стресиращо, но точно тази неизвестност и многообразие правят живота романтичен и интересен. Експресният влак със затъмнени стъкла може да бъде доста скучен.
В този смисъл проблематиката на кариерното развитие за всеки човек е адекватна чак до спирката за пенсиониране.


Има ли значение дали учим или работим в България или в чужбина
Идеите за добро кариерно развитие в тази книга се отнасят в еднаква степен за всички, независимо дали са в столица или в малко населено място, в Източна Европа или другаде. По целия свят има висши училища, които дават по-добро или по-слабо образование, подготвят добре възпитаниците си за пазара на труда или не. Има силни или по-неориентирани студенти. Има работодатели, които подават ръка на новото поколение, и такива, които не го правят. Където и да учи или работи човек, би могъл да е по-успешен, ако следва принципите, описани тук.
За всички ни ще бъде най-добре, ако нашите университети въвеждат всички авангардни световни практики в образованието и в подготовката на студентите за кариерно развитие. Ако нашите младежи са най-конвертируеми, а компаниите ни са най-модерни.


Необходими ли са големи финансови възможности, за да се постигнат целите в тази книга
Според мен връзката между финансовите възможности и крайния резултат е много слаба, в някои случаи нулева. Във всички сфери на живота при равни други условия е по-добре човек да има зад гърба си дебели банкови сметки, отколкото да няма. В същото време повечето хора биха се съгласили, че банковите сметки невинаги правят човека по-щастлив и по-амбициозен. По-скоро други житейски фактори обуславят щастието и стремежа към постижения, вкл. кариерни.
В днешно време почти всеки човек може да си позволи компютър и смартфон, но не от парите зависи дали ги ползва само за игри или и за интелектуално и професионално развитие. Всеки би могъл да учи езици, стига да иска. В държавното училище е безплатно, а всички останали форми на обучение не са чак толкова недостъпни. Обменните програми по Еразъм вървят със стипендии.
Практиката предлага всякакви примери. Някои студенти са изхарчили цяло състояние на родителите си в частни училища и университети у нас и в чужбина. Част от тях са постигнали отлична реализация, а друга част – не. Други студенти са се оправяли сами и съвсем без пари. Отново някои от тях са стигнали много далеч, а други – не. В тази книга бих искал да стимулирам всички читатели – без оглед на техните начални финансови възможности – да следват основните принципи на модерното кариерно развитие. Защото едно е сигурно – доброто кариерно развитие ще доведе до много по-добри финансови резултати в бъдеще. Тоест логиката е обратна! Както се казва в една сентенция, „Ако си мислите, че образованието е скъпо, пробвайте с невежеството“ (Дерек Бок).

Още от автора


Събития

пвсчпсн
     12
3456789
10111213
14
1516
17181920212223
24252627282930
31      

» Най-продавани