Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Как да си намерим по-добра работа в България?

Как да си намерим по-добра работа в България?

Автор: Милен Емилов Иванов

Дата на издаване:Април 2013

ISBN:978-954-28-1302-6

Страници:164

Корична цена:12 лв.


В „Как да си намерим по-добра работа в България?“ ще прочетете практични съвети:

• Как да откриете какво точно искате.

• Как да позиционирате себе си по-добре, за да бъдетезабелязани.

• Как да търсите по-ефективно работа.

• Кои са каналите, които може да използвате.

• Как да направите по-добре CV-то си.

• Как да избирате и работите с агенции по подбор наперсонал и хедхънтъри.

• Как да използвате по-ефективно уебсайтовете и социалните мрежи за работа.

• Как да се държите по време на интервю.

• Как да се договорите за по-добра заплата.

 

Ако искате да печелите повече пари и да имате повече свободно време…

Ако сега започвате изграждането на вашата кариера…

Ако имате мечта и знаете, че тя е на друго работно място…

… то този наръчник е именно за вас!

 

СЪДЪРЖАНИЕ

1. За кого е тази книга?

2. За какво е тази книга и защо да є вярваме...

3. Разбери какво искаш и си постави цел

4. Осем стъпки към успех – активно търсене на работа

5. Професионално брандиране

6. Професионално позициониране в мрежата

7. Нетуъркинг

8. Как да направя добро CV

9. Интервюто за работа

10. Уебсайтовете за работа и как да ги използваме

11. Работа с агенции за подбор на персонал

12. Хедхънтърите – история, факти и съвети

13. Как да договорим добра заплата

14. Кризи на идентичността

15. Специални случаи

Моето първо работно място

Завръщане от майчинство

Безработен съм

Търся преквалификация

По-добра работа на същото място

Искам да съм мениджър

Направи си сам по-добра работа – стартирай бизнес

16. Умения за по-добра работа през следващото десетилетие

17. Здраве и енергия за успех

18. За финал

 1. ЗА КОГО Е ТАЗИ КНИГА?

Тази книга НЕ е за онези, които чакат да се пенсионират на същото работно място, на същата позиция и/или в същата компания. Така както са чакали родителите ни. Тогава това е бил начинът, по който е протичала една кариера. Сега не. Времената са други. Докато преди 40 години е било нормално след университета човек да започне и да остане на работа в една и съща организация до края на живота си, сегашната статистика сочи, че човек средно я сменя 11 пъти по време на професионалния си път.

Тази книга НЕ е за онези, на които заплатата едва им стига да преживяват и въпреки, че се оплакват постоянно, не правят нищо по въпроса.

Тази книга НЕ е за онези, които се страхуват от нарушение на зоната на комфорта в която са се окопали.

Тази книга НЕ е за хората, които вярват, че добрата работа в България се намира само с връзки. Да, добрата работа се намира и с връзки, но те могат да се създават и да имат положителна и чисто професионална основа, а не привкус на „шуробаджанащина“.

Тази книга НЕ е и за онези хора, които вярват, че винаги „по-добрата“ работа е „някъде другаде“. По-често, от колкото си мислите, по-добрата работа може да се намери при сегашния работодател. Просто трябва да се потърси и поиска. Да се предложи свежа идея. Понякога това не означава „повишение“, а преместване в друг отдел, друг пряк шеф, друг град, друга задача, друг проект.

Тази книга Е за тези хора, които търсят по-доброто за себе си, за техните семейства и за собствения си потенциал:

• За тези, които искат да печелят повече пари и да имат повече време.

• За тези, които сега започват да градят кариера или са вече утвърдени в бранша, но искат да сменят посоката.

• За тези, които не искат да търпят емоционално и интелектуално ограничени шефове, колеги и организации.

• За тези, които знаят, че промяната е нормалният начин на живот.

• За тези, които искат да бъдат проактивни в изграждането на своята кариера.

• За тези, които знаят, че могат и заслужават повече, и са създатели на собствената си съдба.

• За тези, които имат мечта и знаят, че тя е на друго място.

 

2. ЗА КАКВО Е ТАЗИ КНИГА И ЗАЩО ДА є ВЯРВАМ...

 

Ако не владеете английски език, поне дотолкова, за да можете да проведете нормален разговор с англоговорещ шеф или да обслужите нервен клиент по телефона, вие имате потенциален проблем, ако искате да градите кариера. Ако пък основните ви компютърни умения се свеждат до това да си включите компютъра и да гледате филмче или да влезете във Facebook и початите с приятел, затворете тази книга и се запишете на курс за компютърна грамотност и сериозно отделете време да придобиете умения как да свършите и „някоя работа“. Вярно е, че компютърните умения са вече широка тема, но е важно да можете да работите с компютър и софтуер, който е специфичен за вашата дейност и професия.

Накратко, наясно сте, че шансът ви за по-добра работа драстично намалява, ако не владеете език и нямате добра компютърна грамотност. В книгата по-нататък няма да намерите съвети, свързани пряко с вашето образование и квалификация. Вече знаете, че те са задължителни за една по-добра работа.

Няма да препоръчваме и конкретни агенции или работодатели. Ще ви кажем как да ги откриете сами. Няма да ви кажем дори какво е по-добро за вас. Това вие най-добре си го знаете, нали? Просто ще ви помогнем да си го изясните. В „Как да си намерим по-добра работа в България?“ ще прочетете практични съвети:

• Как да откриете какво точно искате.

• Как да позиционирате себе си по-добре, за да бъдете забелязани.

• Как да търсите по-ефективно работа.

• Кои са каналите, които може да използвате.

• Как да направите по-добре CV-то си.

• Как да избирате и работите с агенции по подбор на персонал и хедхънтъри.

• Как да използвате по-ефективно уебсайтовете и социалните мрежи за работа.

• Как да се държите по време на интервю.

• Как да се договорите за по-добра заплата.

Ще разгледаме и няколко специфични ситуации, които вярвам, че са често срещани в процеса на търсене на по-добра работа: когато в момента сте без работа, завръщате се от майчинство, искате да станете мениджър, искате да смените амплоато си изцяло, за първи път ще си търсите работа или как сами да си „направите“ по-добра работа – да започнете собствен бизнес.

Колкото до това защо да повярвате на тази книга – моят личен съвет е не просто да ми се доверите, а да пробвате. Използвайте информацията като наръчник с инструменти, които може да комбинирате или модифицирате според вашия случай или опит. Не е необходимо да четете цялата книга, за да разберете отделните теми. Може да се фокусирате върху главите, които ви интересуват.

Някои от съветите могат да ви се сторят претенциозни, други неприложими за вас, трети безсмислени или много трудоемки. Повечето от идеите и казусите ще са ви познати или дори преживени от вас. Опитайте се да отсеете полезното точно за вас. Няма формула, но повечето от нещата са практикувани от много хора с успех.

Целта на книгата е да събере моя дългогодишен опит като консултант в областта на кариерното развитие и подбора на персонал в България в един практичен наръчник, който да се ползва вместо или като допълнение на една кариерна консултация. Познанието, което съм придобил от работата ми със страхотни бизнес лидери, работодатели, мениджъри, други консултанти, книги и хилядите кандидати, с които съм бил в контакт директно или чрез колегите, е в основата на този сборник от съвети и идеи. Авторският ми принос е по-скоро в организацията на тази информация и нейното представяне. Примерите, които съм дал, са директно от практиката ми на хедхънтър и мениджър на водеща фирма за подбор за персонал в България или такива, които съм подбрал от историите на други колеги. „Мъдростите“ и казусите, които са заимствани от международни автори и организации, смятам за универсални и напълно адекватни за българската професионална среда.

През годините като собственик на бизнеси съм бил лично работодател на повече от стотина души, които съм наемал, управлявал, съветвал и мотивирал. С някои от тях съм се разделял. Повечето са напускали да търсят нови хоризонти, други се е налагало да освободя. Всички те са ме научили на голяма част от това какво означава „по-добра работа в България“.

Работил съм като продавач на сергия, строител, мияч на коли, търговец на обувки, на канцеларски материали, на рекламни и на телекомуникационни услуги, като пазарен анкетьор, преводач, маркетинг специалист, онлайн бизнес ентусиаст, креативен консултант, организатор на събития, експерт по подбор на персонал, хедхънтър, кариерен консултант, мениджър и предприемач. Много от идеите са и от мои лични преживявания в кариерен и бизнес план.

 

3. РАЗБЕРИ КАКВО ИСКАШ И СИ ПОСТАВИ ЦЕЛ

 

Търси онова специфично ментално състоя-

ние, което те кара да се чувстваш най-жизнен

и енергичен дълбоко в себе си. Заедно с него

идва и вътрешният глас, който казва „Това е

истинското ми аз“. И когато откриеш това

състояние, следвай го.

Уилям Джеймс

 

Изборът на професионално поприще и съответната работа са едни от най-важните решения в живота. Ако дефинираме работата като отделна дейност, в която прекарваме определено време, тя определено печели класацията за „дейността“, която отнема най-много време от нашия съзнателен живот. Ако приемем, че работим активно от 25 до 65 години, то ние ходим на работа около 54% от живота си. За много хора работата печели и златния медал по важност– преди семейство, родина и Бог. Въпреки че те няма директно да си признаят. Тя ги определя и социално, и индивидуално.

Първото нещо, което казваме за някого, когато го описваме, е какъв е по професия. Той е инженер, икономист, лекар. Тя е актриса, дизайнер, мениджър. Когато се запознаем с някого, след „Как се казваш?“ обикновено следващият въпрос, който питаме, е вариация на „Какво работиш?“, който всъщност днес определя „кой си ти“.

Огромна част от уважението ни към хората идва от тяхната професия и успеха, който имат в нея. Оттук на по-фино ниво идва уважението ни и към самите нас. Което е пряко свързано с удовлетвореността ни от живота, или, с други думи, щастието.

Няма да бъде прекалено смело, ако определим следната формула:

 

Добра работа + семейство + някои други работи = Щастие

 

Пътят към търсенето на по-добра работа започва с разбирането на какво точно искаш и поставянето на ясна цел, която дефинира как точно би изглеждала една по-добра работа за вас.

Осъзнаването на точно какво иска човек обаче може да се окаже доста трудна и хлъзгава работа. Даже леко езотерична. Сърце, разум и дух са в борда на директорите, които взимат решения и рядко са на едно мнение. Понякога се обажда и „важният друг“ (the significant other) човек в нашия живот и семейството се оказва решаващ фактор.

Правилният подход обаче често не са само медитативни практики, а процес на търсене и пробване. Игра. Разговор с хора, модели на вашия целеви образ. Вземането на смели решения и отърсването от самозаблуди.

 

„Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде.“

 

Тази известна поговорка може да се перифразира тук по следния начин:

 

„Ако не знаеш коя работа е добра за теб, най-вероятно и никой друг също не знае.“

 

Ако не знаете какво търсите, е много вероятно накрая да се окажете с неподходящата за вас бизнес визитка, ако въобще ви направят визитка. Уви, повечето хора са така, не знаят какво искат, търсят го дълго време и правят грешки. И в това няма нищо лошо. Това е нормалният път.

Естествено, има и хора с късмет. Моята практика като консултант по подбор и хедхънтър е изпъстрена с примери за щастливи професионалисти, които просто са попаднали на правилното място случайно, не са знаели какво търсят и там са открили „своето място“ и амплоа. Дори не са учили това, за което са ги наели. Просто са ги харесали. Е, може да е нямало други кандидати за тази позиция, но те са се възползвали от това, били са честни със себе си и достатъчно смели да не се поддадат на инерцията на социалната желателност или „програмирането“, на което са били подлагани от своето семейство, учители, приятели, книгите, които са чели, и телевизията, която са гледали. Послушали са сърцето си, без да са били безразсъдни.

Късметът също е фактор. Не може и не трябва да контролираме всичко. Но човек трябва да е подготвен да се възползва от него и възможностите, които се появяват. И когато не се появят, да ги създава, да е проактивен, готов за промяна и отворен за нови неща.

 

Но как да разбера кое е по-добро за мен?

 

Съветът, който бих ви дал, е прост:

 

Г. Д., 38 г., търговски представител в голяма фармацевтична

фирма: „Цялото семейство сме лекари. Лекар съм и аз. Учих 7години медицина и сега ще е кощунство да остана да работякато търговски представител, дистрибутор на лекарства и данося химикалки и брошурки на други лекари. Започнах зарадизаплатата, защото ми трябваха бързи доходи... това е временно.После ще се върна да си изкарам специалността. Казват ми, че съм бил добър търговец, но... няма как. Това е призванието ми.“

 

Задавайте си въпроси, бъдете откровени и се слушайте, като си отговаряте.

Когато си мечтаете или чуете за някоя нова работа, си представете си как би изглеждал един работен ден на такова място и се запитайте:

Това ли искам?

Вижте себе си в тази роля след 10 години. Ако познавате или имате възможност да видите и поговорите с някого, който от години работи това, направете го. Сравнете се с него. Разберете кой е изпълнителният директор и/или собственикът на бизнеса. Принципно в рамките на дадена организация няма какво повече да постигнете като позиция. Отговорете си откровено на въпроса:

 

Като тях ли искам да бъда един ден? Това ли е всичко?

Не е задължително вашата цел да е шефска позиция, за да използвате този подход. Но това ще ви отрезви или вдъхнови от гледна точка на потенциални възможности. Ако сте вдъхновени, използвайте ролевите модели като цел и обект на подражание не по отношение на стила, а на стъпките, които са им помогнали да стигнат дотам. Възможно е да се наложи да вършите неща, които не са ви много интересни и дори приятни, докато стигнете позицията, която да ви дава възможност да вършите работата, която ви харесва. Преценете дали саможертвата си заслужава и дали ще издържите. Мнозина кариери са се превръщали в тегоба поради надценени възможности и липса на упорит характер. Ако типът работа и ежедневната рутина дори на най-високата позиция ви се струват непривлекателни още на този етап и се блазните само от титлата и парите, опитайте нещо друго. Това е рецепта за нещастие. Със сигурност има работа, която освен финансите и престижа ще ви донесе удоволствие.

 

Искам повече пари? Какво значи това? Само това ли искам? Какво ще ми струва?

Колко пари искате? Готови ли сте да поемете повече отговорности и да работите повече, да оставате до късно и да ви търсят по работа през уикенда? Готови ли сте да издържите на голямо напрежение и натиск? Харесва ли ви тръпката от риска и интензивното ежедневие? Готови ли сте да правите повече телефонни обаждания и безбройни срещи? Как приемате отказите, критиката, негативната обратна връзка и постоянното подканване? Как приемате стреса? По-голямата заплата в почти всички случаи означава повече работа и отговорности. И повече проблеми.

Според Малкълм Гладуел в брилятната си книга за историята на успеха „Изключителните“ по-добрата и по-удовлетворяващата работа не е задължително само по-добре платената, а тази, която съдържа следните три елемента: автономност (имаш свободата да взимаш решения и да си вършиш работата както смяташ за добре), сложност (ангажира ума, въображението и творческите ти умения) и директна връзка между усилие и награда (колкото повече работиш, толкова повече печелиш).

 

С. Ц., 44 г., финансов директор в производствено предприятие:

„В началото си мислех, че да бъдеш одитор-консултант е много интересно и вълнуващо. Най-високото стъпало в този бизнес е да станеш партньор. Пътят е дълъг и изпълнен с много цифри, документи и работа през уикенда. Политически игри. След 20-ина години упорит труд може и да станеш такъв. За щастие имах възможност да стана стажант в една такава фирма още на 23 години и да гледам отблизо какво правят партньорите директори в този бизнес всеки работен ден. Реших, че на 45 години аз не искам да съм като тях, без да обиждам никого.“

 

Той пита, ако имаш избор да бъдеш архитект за $75 000 годишно или да работиш в затвор като пазач до края на живота си със $100 000 годишна заплата, кое ще избереш?

 

Или може би средата е най-важна за мен?

Взаимоотношенията с шефа и колегите? Фирмената култура? Връзките, задружните партита, тиймбилдингите, коктейлите, семинарите и обученията? Трябват ви важност, значимост, признание, титла?

 

А може би искам нещо друго? Търся ли нови хоризонти?

Искате да смените индустрията, например защото ви е писнало от този „ограничен бранш“ или „от глупаци в продажбите“? Искате да научите нови неща за нов бизнес? Скучно ви е? За-

циклили сте в тази сфера? Направили сте грешка, която искате да оправите?Събития

пвсчпсн
     12
3456789
101112
13
141516
17181920212223
24252627282930
31      

» Най-продавани