Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Документни престъпления в практиката на ВС и ВКС

Документни престъпления в практиката на ВС и ВКС

Автор: Ралица Илкова

РЕДАКТОР: Павлина Панова

Художник на корицата: Дамян Дамянов

Дата на издаване:Юни 2017

ISBN:978-954-28-​​​​​2351-3

Страници:584

Корична цена:26 лв.


Нищо не може да илюстрира така многообразието на житейски казуси и сложността на подвеждането им под определена правна норма от съдебната практика. Това е разбирането, което години наред ме мотивира да събирам и обобщавам практиката на върховната ни съдебна инстанция по различни въпроси.

Документните престъпления заемат значителен дял от общата престъпност. Значимостта на наказателноправното знание относно видовете документи и признаците на документните престъпления обаче не се заключава само до приложението на престъпните състави по Глава ІХ от Особената част на НК, тъй като редица други престъпления, уредени на различно систематично място в наказателния закон, също накърняват обществените отношения, свързани с документооборота.

В сборника са включени 201 решения, постановени от върховната ни съдебна инстанция в периода 1955–2016 г. – както публикувани, така и непубликувани до момента. Стремежът ми е бил да бъдат включени преимуществено актове, постановени в последното десетилетие, тъй като именно обсъжданите в тях казуси отразяват най-точно проявните форми на съвременната конвенционална престъпност, засягаща сигурността на документооборота. Поместени са и съдебни актове, в които са застъпени спорни, в т.ч. и неподкрепяни от мен тези, за да се илюстрира богатството от съждения по въпросите на документните престъпления.

Решенията на съда са публикувани анотирани и със съкращения, като са подредени съобразно тълкуваната норма от Глава ІХ от Особената част на НК. В приложение към сборника, за улеснение на читателя, са включени указател на поместените съдебни актове и указател на тълкуваните разпоредби от НК.

Практиката на В(К)С, включена в сборника, е съпроводена с кратък авторски коментар по въпросите на съставомерните признаци на най-често срещаните документни престъпления и релевантната практика на върховната съдебна инстанция, без претенции за изчерпателност.

Изданието е предназначено основно за практикуващите юристи – съдии, прокурори, следователи, разследващи полицаи, адвокати и юрисконсулти, които вземат участие в наказателни дела. То би могло да бъде полезно и на тези, които се занимават с научни изследвания в областта на наказателното право, на студентите в юридическите факултети в страната, както и на всички, за които разглежданата материя представлява интерес.


Р. Илкова
СЪДЪРЖАНИЕ
ПРЕДГОВОР
УВОД
§ 1. ПРЕСТЪПНО СЪЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ
І. Документна подправка
ІІ. Лъжливо документиране
§ 2. ПРЕСТЪПНО ПОЛЗВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ
І. Престъпно ползване на порочно съставен документ (чл. 316 НК)
ІІ. Престъпно ползване на правомерно създадени документи
§ 3. ПРЕСТЪПНО УНИЩОЖАВАНЕ, СКРИВАНЕ ИЛИ ПОВРЕЖДАНЕ НА ЧУЖД ДОКУМЕНТ

СЪДЕБНА ПРАКТИКА
§ 1. ПРЕСТЪПНО СЪЗДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТ
І. Документна подправка
ІІ. Лъжливо документиране
§ 2. ПРЕСТЪПНО ПОЛЗВАНЕ НА ДОКУМЕНТ
І. Престъпно ползване на порочно съставен документ (чл. 316 НК
ІІ. Престъпно ползване на официален документ, издаден за друго лице (чл. 318 НК)
§ 3. ПРЕСТЪПНО УНИЩОЖАВАНЕ, СКРИВАНЕ ИЛИ ПОВРЕЖДАНЕ НА ЧУЖД ДОКУМЕНТ

Още от ПРАКТИКА НА ВС И ВКС ПО НАКАЗАТЕЛНИ ДЕЛА С КОМЕНТАРИ

Още от автора


Събития

пвсчпсн
     12
345
6
789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

» Най-продавани