Справочен и правен софтуер Издателство Е-Книжарница Проекти и обучения

Книги

Поредици

Автори

E-Книги

Амундсен-Скот: Дуел на Антарктида

Амундсен-Скот: Дуел на Антарктида

Автор: Хавиер Качо

Дата на издаване:Януари 2011

ISBN:978-954-28-1019-3

Страници:480

Корична цена:17 лв.


Покоряването на Южния полюс е последното голямо предизвикателство пред човека на нашата планета.
Тази книга е най-пълният разказ за една действителна епопея, за една борба със себе си и със стихиите, за един самотен дуел пред очите на целия свят между двама мъже – Амундсен и Скот, предприели преди 100 години най-дългия и най-опасен поход в историята.
Единият щял да се върне, за да спечели, другият – за да загуби; и двамата – за да намерят славата.

За автора:

Хавиер Качо е учен, чиято изследователска кариера вече четвърт век е свързана с Антарктида. Той е член на първата испанска експедиция до Антарктида 1986-1987 и оттогава е участник в още пет научни експедиции до Ледения континент, като през последните три е ръководител на испанската полярна база «Хуан Карлос I”.Член е на научния комитет за изследвания на Антарктида. Наред с научната си работа пише рецензии и популярни статии за енциклопедиите на издателство „Салват”, колумнист на боливийския вестник „Ла пренса”. Автор е на книгата „Антарктида: озоновата дупка” и на "Дългият поход към Южния полюс" - за историята на антарктическите експедиции от деветнадесети век. Написал е и няколко книги за детската аудитория -„Мадрид на Дон Хосе”, „Николас – птичката, която не искаше да лети”, „Антарктически истории”, а романът  му „Приключенията на Пити на Антарктида” е преведен и на български език.

***

С изключение на някои книги за съвременните български изследвания на Антарктида, надпреварата до Южния полюс е недобре позната тема в България. Съществуват няколко преиздадени книги - биографии на Амундсен и Скот, написани преди почти един век, чийто стил е някак принуден и помпозен, характерен за времето, по което са били писани. Нещо повече, всяка от тези книги е базирана на една единствена експедиция. Няма книга, която да дава паралелна представа за двете експедиции и техния поход към Южния полюс. Именно това цели настоящият труд – да доближи масовия читател до една тема, която поне на български език, досега бе запазена предимно за света на специалистите.                                                                                                              

Поводите за публикуване на книгата точно в този момент са няколко : 

  • 100 години от стъпването на човешки крак на Южния полюс (надпреварата между Амундсен и Скот) - декември 2011 - януари 2012 г.
  • 20 години български полярни експедиции – ноември 2011-март 2012 г.


Събития

пвсчпсн
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
31

» Най-продавани